Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Απασχόλησης να προχωρεί σε νέες αλλαγές σε ό, τι αφορά την ασφάλιση των επαγγελματιών της περιφέρειας, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση του «μίνι-ασφαλιστικού», που αναμένει μόνον την τυπική ψήφιση στο σύνολό του. Μετά αιτήματα που διατύπωσαν βουλευτές της περιφέρειας, ο κ. Σ. Τσιτουρίδης απέσυρε πλήρως τη διάταξη, που όριζε ότι οι επαγγελματίες με έδρα περιοχές κάτω των 1.200 κατοίκων, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, ενώ αν η έδρα τους είναι σε μεγαλύτερους δήμους ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Παραμένει, συνεπώς, εν ισχύι το όριο των 2.000 κατοίκων από τον νόμο του 2003.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιτουρίδης εισήγαγε αλλαγές τόσο για την ασφάλιση των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων όσο και για τους επαγγελματίες με έδρα τα νησιά. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το πληθυσμιακό όριο για τα νησιά από τους 2.000 κατοίκους σε 3.100. Παράλληλα, αυξάνεται, από 8 σε 11, ο αριθμός των δωματίων που πρέπει να κατέχει κάποιος, ώστε να υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ (πλέον των 11 δωματίων) ή του ΟΓΑ εφόσον έχει λιγότερα δωμάτια. Στην πράξη, με τη χθεσινή τελική διάταξη δημιουργούνται πολλές διαφορετικές προϋποθέσεις υπαγωγής των επαγγελματιών στο ΤΕΒΕ ή τον ΟΓΑ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα δύο νέων ξενοδόχων στον νομό Ευρυτανίας και στη Σίφνο, με ίδια εισοδήματα, που θα λειτουργήσουν, εντός του 2007, 12 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο πρώτος θα ασφαλισθεί στο ΤΕΒΕ, ο δε δεύτερος στον ΟΓΑ λόγω του υψηλότερου πληθυσμιακού ορίου των νησιών. Δίπλα τους, οι ιδιοκτήτες ίδιας δυναμικότητας μονάδων, που λειτουργούν ήδη, είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, πληρώνοντας υψηλότερο ασφάλιστρο!

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και παρά την προαναγγελία για μπαράζ ονομαστικών ψηφοφοριών σε άρθρα του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε μόλις σε μία επί του άρθρου 28 για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Εν τέλει, η διάταξη εγκρίθηκε με τις 133 θετικές ψήφους της Ν. Δ. έναντι 106 αρνητικών. Εις ό, τι αφορά την «κορωνίδα» της αντιπολιτευτικής ρητορείας του ΠΑΣΟΚ, τη διάταξη για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των προληπτικών εμβολίων, μέχρι και το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τα στελέχη του δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν για την υποβολή αιτήματος για νέα ονομαστική ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή