Ρωσικό ενδιαφέρον για πωλήσεις οπλικών συστημάτων

Ρωσικό ενδιαφέρον για πωλήσεις οπλικών συστημάτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ρωσία αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και αυτό δεν αποτελεί μυστικό. Μάλιστα το εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας με την Τουρκία είναι πολύ υψηλότερο από το ισοζύγιο της Ρωσίας με την Ελλάδα. Ομως παράλληλα η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είναι ανεπτυγμένη σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό δεν το γνωρίζω. Γιατί αυτή η διαδικασία πάντα είναι διμερής. Ομως από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα με την οποία συνεργάζεται η Ρωσία. Πάντως, παραγγελίες δεν είχαμε από την Τουρκία».

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο υπουργός Αμυνας, αντιπρόεδρος της Ρωσίας και ενδεχόμενος διάδοχος του πρόεδρου Πούτιν, Σεργκέι Ιβανόφ, απαντώντας, με λίαν… διδακτικό, σχεδόν αποκαλυπτικό τρόπο, για τις σχέσεις της Αθήνας και της Αγκυρας με τη Μόσχα, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεργασία, που είχε χθες με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Και πράγματι εκείνο που κυριάρχησε στην επίσκεψη Ιβανόφ στην Αθήνα, ήταν η προσπάθεια της Μόσχας να λάβει μέρος της ελληνικής εξοπλιστικής πίτας. Κατά τις χθεσινές συνομιλίες στο υπουργείο Αμυνας, ο Ρώσος υπουργός έθεσε μια σειρά από σχετικά ζητήματα μεταξύ των οποίων το νέο μαχητικό. Επιπλέον, η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, ενώ θα επιθυμούσε κι ένα νέο συμβόλαιο πυραυλικών συστημάτων, όπως εκείνο που είχε υπογράψει με την Κύπρο για τους S-300 τα οποία, τελικά, ύστερα από μεγάλες περιπέτειες κατέληξαν να εγκατασταθούν στην Κρήτη.

Προχθές, συνοδεόμενος από τον αρχηγό του ΓΕΝ αντιναύαρχο Γούση και τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών κ. Βασιλάκο, ο κ. Ιβανόφ επισκέφθηκε μεν τα ρωσικά αερόστρωμνα Ζουμπρ, αλλά όχι κάποια μονάδα με αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟR M1, τα οποία τόσα προβλήματα δημιούργησαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κ. Ευ. περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι «τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα ληφθούν υπόψη ισότιμα από τις υπηρεσίες μας στις διαδικασίες επιλογής».

Ακόμα, ο κ. Ιβανόφ έθεσε στις συζυτήσεις του και το κυριότερο από τα «αγκάθια» που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, δηλαδή την επιμονή της Συμμαχίας να προχωρήσει σε ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Το πρωί εξάλλου έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν και θέματα ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε στην «K» ότι «ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας -κι αυτή είναι ελληνική έκφραση, ξέρετε τι σημαίνει» Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Ρωσία θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι αυτό θα φανεί αν και όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή