Αιφνιδιάζει στο Κυπριακό η Τουρκία

Αιφνιδιάζει στο Κυπριακό η Τουρκία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξαφνική κίνηση της Αγκυρας να παρουσιάσει στην Ε.Ε., μέσω της φινλανδικής προεδρίας, πρόταση για το μερικό και υπό όρους άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στο κυπριακό εμπόριο, δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ενωσης την ερχόμενη Δευτέρα. Η τουρκική πρόταση έτυχε αρχικώς της ένθερμης υποδοχής της φινλανδικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ενδεικτικό ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε για «σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας».

Ωστόσο, όσο προχωρούσε, δεν διευκρινίζονταν οι ασάφειες· τον ενθουσιασμό διαδέχθηκε ο σκεπτικισμός και η καχυποψία. Η πρόταση προβλέπει ότι η Τουρκία θα ανοίξει «ένα μεγάλο λιμάνι σε ελληνοκυπριακά σκάφη και ένα αεροδρόμιο σε ελληνοκυπριακές εμπορικές πτήσεις». Ως αντάλλαγμα ζητείται η έναρξη απευθείας εμπορίου των Κατεχομένων με την Ε.Ε. μέσω του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, καθώς και το άνοιγμα του αεροδρομίου Τύμπου σε διεθνείς πτήσεις. Επιπλέον, αναφέρεται ότι η προσφορά θα ισχύσει για ένα έτος και η παράτασή της συνδέεται με την επίλυση στο ίδιο χρονικό διάστημα του Κυπριακού.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα και η Κύπρος απέρριψαν εξαρχής την πρόταση, που εκτιμάται ότι αποτελεί καρπό κοινών προσπαθειών της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Μ. Βρετανίας και της Κομισιόν, ενώ επικριτική στάση υιοθέτησαν η Γαλλία και η Ολλανδία. Η συνεδρίαση, ωστόσο, θα συνεχιστεί σήμερα, ενδεχομένως και αύριο, ενώ έως τη Δευτέρα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαραθώνιος παρασκηνιακών επαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή