Αιφνιδιασμός Αγκυρας για Κύπρο

Αιφνιδιασμός Αγκυρας για Κύπρο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη χαρακωμάτων γύρω από την αιφνίδια πρόταση της Τουρκίας για μερική, προσωρινή και υπό σωρεία όρων εφαρμογή του πρωτοκόλλου περί Τελωνειακής Ενωσης σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διεξάγεται από χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, εν όψει των αποφάσεων της ερχομένης εβδομάδος ως προς τη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η τουρκική πρόταση, σε μεγάλο βαθμό αναπαραγωγή παγίων αιτημάτων της Αγκυρας, αλλά και στοιχείων της πρωτοβουλίας της Φινλανδίας, προβλέπει τα εξής: η Τουρκία θα ανοίξει («μεγάλο») λιμάνι της σε κυπριακά σκάφη για τη μεταφορά ελληνοκυπριακών αγαθών, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει και ένα αεροδρόμιό της σε εμπορικές πτήσεις κυπριακών αεροσκαφών.

Οι «παραχωρήσεις» αυτές συνοδεύονται όμως από σωρεία ελάχιστα συγκεκαλυμμένων όρων. Ετσι, η κυπριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα πρέπει να αποδεχθεί την έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών των Κατεχομένων με την Ε.Ε. μέσω του λιμένος της Αμμοχώστου, αλλά και να αποδεχθεί τη λειτουργία του παρανόμου αεροδρομίου της Τύμπου. Επιπλέον δε, η προσφορά ισχύει μόνον για ένα έτος, μέχρι το τέλος του 2007, και ενδεχόμενη παράτασή της συνδέεται ευθέως με την επίλυση, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Η πρόταση παρουσιάσθηκε χθες το πρωί, με αρκετά θεατρικό τρόπο, από τη φινλανδική προεδρία, μεσούσης συζητήσεως στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε., ακριβώς για την ποινή που θα επιβληθεί στην Αγκυρα.

Η συζήτηση αυτή, σημειώνεται, ήταν προγραμματισμένη για τη συνεδρίαση της Τετάρτης, όμως οι Φινλανδοί με ποικίλα τεχνάσματα παρέτειναν τη συζήτηση διαφόρων άλλων ζητημάτων και τελικά, λόγω του προχωρημένου της ώρας, τη μετέθεσαν για το πρωί χθες. Αφησαν δε να αρχίσει η συζήτηση πριν -αίφνης- εμφανίσουν (προφορικά) το κείμενο των Τούρκων ως μείζονος σημασίας εξέλιξη.

Σχεδόν ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ίδιοι οι Φινλανδοί, οι Ιταλοί, αλλά και άλλοι υπέρμαχοι της Τουρκίας στην Ευρώπη, όπως η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έσπευσαν να χαιρετίσουν δημοσίως την τουρκική πρωτοβουλία, με την υποσημείωση ότι χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων.

Στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων όμως το κείμενο δεν έγινε εξίσου ευμενώς δεκτό. Ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος κ. Βασ. Κασκαρέλης το επέκρινε αμέσως και δριμύτατα, επισημαίνοντας ότι δεν συνιστά την παραμικρή καινοτομία, αλλά και ότι συνοδεύεται από σωρεία απαράδεκτων όρων, ενώ στο ίδιο πνεύμα συνέχισε ο Κύπριος αντιπρόσωπος Ν. Αιμιλίου. Αντιστοίχως επικριτικοί υπήρξαν όμως στις αντιδράσεις τους και οι εκπρόσωποι κρατών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, αλλά και άλλες που παραδοσιακά στηρίζουν την Αγκυρα, όπως η Σουηδία, τονίζοντας όλοι ότι σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα στερείται σοβαρότητος. Γενικευμένη είναι δε η υποψία στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση δεν είναι απλός τουρκικός ελιγμός, αλλά καρπός κοινής προσπάθειας της Αγκύρας, του Ελσίνκι, της Επιτροπής και του Λονδίνου.

Στόχος δεν είναι φυσικά να γίνει αποδεκτό ως έχει, αλλά να επηρεάσει θετικά, όπως άλλωστε ζήτησαν και δημοσίως οι Φινλανδοί, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των «25» για τη συνέχεια των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια να αποφέρει την ελαχιστοποίηση της ποινής που θα επιβληθεί στην Αγκυρα. Ετσι, παρά τις αντιδράσεις, η συζήτηση θα συνεχισθεί και σήμερα στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων εν όψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της προσεχούς Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή