Δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού

Δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν. Δ., που παραδοσιακά συνέρχεται παρουσία εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε για μία ακόμη φορά με κατηγορηματικότητα το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που οδηγεί τη χώρα στον δρόμο του μέλλοντος θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του 2008», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αποστείλει μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, απ’ όπου και διοχετεύονται σενάρια είτε περί πρόωρων εκλογών είτε περί επ’ αόριστον αναστολής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων να στηρίξουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Η παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό, είναι υποχρέωση της πολιτείας και παράλληλα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται καλή προετοιμασία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί κανείς.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αφιερωμένο στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Παρά την εμμονή του στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, πάντως, ο κ. Καραμανλής απέφυγε για μία ακόμη φορά να δώσει χρονοδιαγράμμα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες τουλάχιστον εκ των προωθούμενων αλλαγών, έχουν ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τετραετία.

«Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην αναζητήση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ, στις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο και «στον απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος». Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι επιδιώκεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές, που θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 υπηρετεί ισόρροπα τους στόχους της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οπως είπε, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε κάτω από το 3%, ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο 4,4%, το εννεάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 20% και οι ξένες επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν.

«Το 2007 είναι έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και για προετοιμασία άλλων», είπε επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, δεν υποκύπτει στις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή