Επιφυλάξεις μετά τον αρχικό ενθουσιασμό από τους Ευρωπαίους

Επιφυλάξεις μετά τον αρχικό ενθουσιασμό από τους Ευρωπαίους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «αιφνιδιασμό» από τον τουρκικό ελιγμό και κάποια ανακούφιση, διαδέχτηκαν η αμφιβολία, και ώς ένα βαθμό η σύγχυση και η καχυποψία ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας και της προσφοράς της να ανοίξει ένα λιμάνι στα κυπριακά πλοία, και ένα αεροδρόμιο. Ο υποθετικός σύνδεσμος «εάν» κυριάρχησε χθες στις δηλώσεις των αρμοδίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με εξαίρεση ίσως τον Βρετανό αξιωματούχο που χαρακτήρισε «πραγματικά σημαντική» την τουρκική πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη» την ανταπόκριση της Ε. Ε., οι αντιδράσεις των αμέσως ενδιαφερομένων υπήρξαν ευθέως ανάλογες της ασάφειας που περιέβαλλε την τουρκική πρόταση. Αργά δε το βράδυ η εντύπωση ήταν ότι ο τουρκικός «τακτικός ελιγμός» της «υστάτης στιγμής» – που Ευρωπαίος αναλυτής χαρακτήρισε «κλασικό ανατολίτικο παζάρεμα» – δεν έπεισε καθόλου τους Ευρωπαίους.

«Η τουρκική πρωτοβουλία συνιστά θετικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, χρειάζεται όμως αποσαφήνιση. Εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί άνευ όρων στην ενέργεια αυτή, τότε το θετικό αυτό βήμα ίσως επηρεάσει τις συζητήσεις για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας στο Συμβούλιο», δήλωσε κατ’ αρχήν ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια. Σε δηλώσεις του προς την κρατική τηλεόραση της Φινλανδίας, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι μόνον εάν η τουρκική πρόταση να ανοίξει ένα λιμάνι διατυπώνεται άνευ όρων, τότε πρόκειται όντως για σημαντικό βήμα σε ό, τι αφορά στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Ο κ. Ρεν είπε ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξει η σύσταση περί αναστολής των διαπραγματεύσεων σε οκτώ από τα 35 κεφάλαια, αλλά μια άνευ όρων προσφορά θα έχει «θετική αντανάκλαση» στο Συμβούλιο. Και αργότερα μέσα στην ημέρα εξήγησε ότι η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη λέξη «προϋποθέσεις», περιμένει κάποια κίνηση από την Ε. Ε., και ναι μεν πρόκειται για ένα βήμα προόδου, αλλά όχι για πλήρη συμμόρφωση προς τα κριτήρια του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη αποσαφηνίσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, προσέθεσε ότι καλωσορίζει την κίνηση, εφόσον αυτή επαληθευτεί. Ακρως συγκρατημένη ήταν και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φ. Β. Σταϊνμάγερ: «Εάν οι προτάσεις είναι εποικοδομητικές, τότε η ενέργεια είναι θετική». Επιβεβαίωση προθέσεων και διευκρινίσεις της πιθανολογούμενης χειρονομίας ζήτησε το βράδυ ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαν Μπατίστ Ματεΐ. Η αιφνίδια «μεταστροφή» της Τουρκίας απασχόλησε όλη την ημέρα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους πρώτους αμφισβητίες, ο γαλλικός Monde θεώρησε ότι με τη χειρονομία της η Τουρκία προσπαθεί να διχάσει τους Ευρωπαίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή