ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα αναλύει τα νέα δεδομένα

Με την υπενθύμιση των ρητών και συμφωνημένων από το σύνολο των κρατών-μελών της E.E. τουρκικών υποχρεώσεων κατά την ενταξιακή της διαδικασία, «απάντησε» η Ελλάδα στη χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση της Αγκυρας.

Η ελληνική πλευρά απέφυγε με προσεκτικό τρόπο να τοποθετηθεί επί της ουσίας της λεγόμενης «νέας» πρότασης. Αφενός διότι πολύ προσεκτικά μελετούσε τη φιλική, προς την Αγκυρα, ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε αρχικώς στους κόλπους της Ενωσης. Αφετέρου, επειδή διέκρινε σαφέστατη τουρκική διάθεση για πρόκληση «εντυπωσιασμού» και «τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος», ελάχιστα πριν η E.E. λάβει τις αποφάσεις της για την επιβολή κυρώσεων στη γείτονα. Για το θέμα είχε διαρκή επικοινωνία η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τις Βρυξέλλες, καθώς και με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Γ. Λιλλήκα.

«Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας προς όλα τα κράτη-μέλη ανεξαιρέτως», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος. Πρόσθεσε δε ότι «το ίδιο επαναλαμβάνεται και αποσαφηνίζεται στη Δήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου 2005». O κ. Κουμουτσάκος υπενθυμίζει, επίσης, παλαιότερη πρόβλεψη της Ενωσης, σύμφωνα με την οποία «η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006». Και αφού σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει τις γνωστές συστάσεις της, επανέλαβε ότι «αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης».

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, χαρακτήριζε ως «μη επαρκή» τον αριθμό των οκτώ κεφαλαίων που προτείνεται να «παγώσουν» κατά την ενταξιακή διαδικασία, επαναδιατύπωσε την ελληνική διαφωνία για χρήση του παράνομου αεροδρομίου στα Κατεχόμενα, ενώ για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τόνισε ότι δεν αφορά ένα ή δύο αεροδρόμια ή λιμάνια, αλλά «το σύνολο του εδάφους των (υποψηφίων) χωρών».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στην E.E. χώρος για ανατολίτικα παζάρια».