ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Διαφωνία για περιοριστικούς όρους στον Π. Μαντούβαλο

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι βρίσκεται από χθες, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης απολογίας του για αδικήματα που άπτονται της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Μαντούβαλος. Ο εφέτης ανακριτής κ. Ι. Σίδερης διαφώνησε με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Κυρ. Καρούτσο ως προς το αν θα πρέπει να επιβληθούν στον κ. Μαντούβαλο περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα ο κ. Σίδερης ήταν της άποψης ότι ο βουλευτής θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση 100.000 ευρώ και να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Αντίθετα ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Τη διαφωνία αναμένεται να επιλύσει προσεχώς, με βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών. Ο κ. Μαντούβαλος απολογήθηκε χθες επί τρεις ώρες για δύο κακουργήματα και τρία πλημμελήματα και ειδικότερα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, απάτη, εκβίαση και παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων. Τα αδικήματα αφορούν τρεις υποθέσεις επί των οποίων, κατά πληροφορίες, υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις που αναφέρουν ότι ο κ. Π. Μαντούβαλος ζήτησε διάφορα χρηματικά ποσά προκειμένου οι κατηγορούμενοι να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι στην «πρώτη» του απολογία ενώπιον του κ. Σίδερη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο κ. Μαντούβαλος είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Εγκαίνια από K. Καραμανλή

Τη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη και ευρύτερη σημασία, καθώς αυτήν την περίοδο συντελείται στην κοινωνία ένας έντονος και πολυεπίπεδος διάλογος για το περιεχόμενο και το μέλλον της Παιδείας. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, επισήμανε, βοηθούν να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις που κρατούν τη χώρα και την παιδεία χαμηλά. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι βαθιά συντηρητική η αντίληψη ότι στην παιδεία δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα και χαρακτήρισε την επένδυση στην παιδεία ως τη μόνη σοβαρή και δίκαιη που μπορεί να κάνει ένας λαός.

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ EXEI ΟΡΑΜΑ»

Πυρά από τον Αρχιεπίσκοπο

Αιχμές κατά των πολιτικών ηγεσιών της Ε.Ε. που απομακρύνθηκαν από το όραμα των δημιουργών της άφησε χθες ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «50 χρόνια Ευρωπαϊκής Ενότητας», ο κ. Χριστόδουλος επισήμανε πως το όραμα που οδήγησε στη Συνθήκη της Ρώμης δεν φωτίζει πλέον τον ορίζοντα της Ευρώπης. «Διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση φοβάται να αναφερθεί σε αυτούς που τη γέννησαν. Φοβάται να μιλήσει για την ελληνική παιδεία, φοβάται να μιλήσει για το ρωμαϊκό δίκαιο, φοβάται να αναφερθεί στο χριστιανισμό», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Προωθεί την εικόνα ενός αόριστου συνόλου, ενός μορφώματος χωρίς ρίζες, χωρίς ταυτοτικά στοιχεία, χωρίς δεσμευτικές προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει ότι διαρκώς και περισσότερο απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Νωρίτερα χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέτασε τις επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου με τις οποίες ζητείται αφενός η πλήρης εφαρμογή της Πράξης του 1928 για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» και αφετέρου η ενημέρωση του Πατριαρχείου για το νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών Μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας και τη δυσαρέσκεια του Φαναρίου.

ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ KAI ΠΑΣΟΚ

Σύγκρουση για δύο τροπολογίες

Δύο τροπολογίες, για την παραχώρηση της μαρίνας Ηρακλείου στον Οργανισμό Λιμένος της πόλης και για τον περιορισμό του ελάχιστου ετήσιου μισθώματος στα ακίνητα που ενοικιάζει το δημόσιο σε τουριστικές επιχειρήσεις, προκάλεσαν χθες τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για το φορολογικό καθεστώς συγχωνεύσεων εταιρειών. Με την πρώτη τροπολογία παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου η παράκτια και θαλάσσια περιοχή που προορίζεται για τη δημιουργία της τουριστικής μαρίνας στην περιοχή. Με κοινή υπουργική απόφαση θα καθορισθεί τόσο η διάρκεια παραχώρησης όσο και ο χρόνος, εντός του οποίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση και λειτουργία της μαρίνας. Με τη δεύτερη τροπολογία, που έφεραν τα Υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού, περιορίζεται από 10% σε 6% επί της αντικειμενικής αξίας το ελάχιστο ετήσιο ενοίκιο που θα ζητεί το δημόσιο για ακίνητά του που ενοικιάζει σε τουριστικές επιχειρήσεις. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ρύθμισης είναι ότι δίδει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για ήδη ισχύουσες συμβάσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ιδιωτών ενώ για συμβάσεις που λήγουν προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης μέχρι 12 έτη, με απευθείας σύναψη σύμβασης μεταξύ δημοσίου και μισθωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή