Αποστάσεις του στρατού από Ερντογάν

Αποστάσεις του στρατού από Ερντογάν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του προς τους χειρισμούς Ερντογάν, αναφορικά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες δημοσίως ο πανίσχυρος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπουγιούκανιτ.

«Υπάρχει απόσταση της δικής μας άποψης, από την επίσημη θέση του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο επικεφαλής του στρατιωτικού κατεστημένου. Σημείωσε μάλιστα ότι αιφνιδιάστηκε μαθαίνοντας από τηλεοράσεως την κυβερνητική πρόταση (για προσωρινό, και υπό τον όρο της ουσιαστικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, άνοιγμα τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία) και συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση της Τουρκίας να συμβουλευτεί τον Στρατό πριν από τη διατύπωσή της.

Ως γνωστόν, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη γείτονα διαδραματίζει καθοριστικότατο ρόλο στην πολιτική διακυβέρνηση, γεγονός το οποίο όχι μόνο φέρει τον πρωθυπουργό σε μια διαρκή αντιπαράθεση με το στρατιωτικό κατεστημένο (που έχει σύμμαχό του και τον Πρόεδρο Σεζέρ). Αλλά και προκαλεί τη δυσφορία της E. E., οι Αρχές και Κανόνες της οποίας δεν επιτρέπουν ανάμειξη του Στρατού στην άσκηση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι η χθεσινή παρέμβαση Μπουγιούκανιτ αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της διαρκούς κόντρας ισλαμιστών – υποστηρικτών του κοσμικού κράτους. Ωστόσο, υπάρχει και μία διαφορετική -αλλά και ασθενέστερη- άποψη που θέλει να είναι ένα άκομη διαπραγματευτικό τέχνασμα: ο κ. Ερντογάν θα μπορεί τώρα να επικαλεστεί αδυναμία περαιτέρω υποχωρήσεων από τις ήδη διατυπωθείσες προτάσεις του. Στο μεταξύ, τα προβλήματα της τουρκικής πορείας στην Ευρώπη, συζήτησαν τηλεφωνικά χθες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ερντογάν, ήταν μικρής διάρκειας, ενδεικτικό της «ψυχρότητας» που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις στην παρούσα συγκυρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέπτυξε τις τουρκικές θέσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και ο κ. Κ. Καραμανλής τις ελληνικές, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας στηρίζει μεν την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, αλλά η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Και ενώ κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός στην κοινότητα αναφορικά με το είδος και το εύρος των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους.

«Η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στην E. E. δεν μπορεί να εισβάλει ως Αττίλας, όπως έπραξε στην Κύπρο το 1974», υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, και μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέχρι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. O υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Λιλλήκας προειδοποίησε ότι η Κύπρος «θα επιστρέψει σε πιο σκληρή γραμμή». Για να προσθέσει, μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση, ότι η Λευκωσία θα μπορούσε να δίνει τη συγκατάθεσή της για άνοιγμα ενός Κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάθε που η Τουρκία θα ανοίγει και ένα λιμάνι της για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή