Μαυρίδης: «Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα»

Μαυρίδης: «Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα αρχίζει ο κύκλος της ποινικής διερεύνησης του μεγάλου σκανδάλου της Siemens και της αναζήτησης των διαδρομών του «μαύρου χρήματος» και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εξασφάλισης μεγάλων συμβάσεων με κρατικούς φορείς.

Ο πρώτος μάρτυρας που θα προσέλθει είναι ο τέως γενικός διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Siemens Πρόδρομος Μαυρίδης, ένα κομβικό πρόσωπο που θα ανοίξει τον κύκλο των καταθέσεων ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει με δικαστική συνδρομή τα στοιχεία της έρευνας, που ξεκίνησε από τη Βέρνη και κορυφώνεται στο Μόναχο με τον αριθμό των προφυλακισμένων στελεχών της εταιρείας να φθάνουν ήδη τα έξι. O κ. Μαυρίδης, στέλεχος της Siemens από το 1988, αποχώρησε «συναινετικά» στις 6/4/2006, αφού προηγουμένως έδωσε δύο καταθέσεις στην Εισαγγελία της Βέρνης προκειμένου να εξηγήσει τη διακίνηση ποσού πάνω από 40 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς της Siemens, που ο ίδιος διαχειριζόταν κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης της μητρικής.

Η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που ξεκίνησε το 2005 από αντιδράσεις του ελβετικού τραπεζικού συστήματος σε ύποπτες διακινήσεις ποσών από στελέχη της Siemens προς εξωχώριες εταιρείες, πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς, άγγιξε ήδη και την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, συνολικά 11 χώρες μέχρι στιγμής.

Οταν ψιθυρίστηκε το όνομα του κ. Μαυρίδη και περιγράφηκε πιθανή εμπλοκή του στους ύποπτους λογαριασμούς, η «K» αμέσως επικοινώνησε μαζί του δύο φορές. Στις 17 και 20 Νοεμβρίου 2006, ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης, και ενώ εξελίσσονταν οι συλλήψεις στελεχών της Siemens στο Μόναχο, μας είπε: «Γνωρίζω κάποιους από τους managers, που διαβάζω ότι προφυλακίστηκαν, γιατί συμμετείχα σε κοινές συσκέψεις με αυτούς. Ολα γίνονταν με την καθοδήγηση και την εντολή της μητρικής από το Μόναχο και κανένας δεν μπορεί να ομιλεί περί «ταμείου», που αυθαίρετα συστάθηκε από κάποιους διευθυντές. Οσα έγιναν στην Ελλάδα έχουν την έγκριση του διευθύνοντος συμβούλου κ. M. Χριστοφοράκου, κάτω από τις εντολές του οποίου λειτουργούσα και εγώ». Ρωτήσαμε τον κ. Μαυρίδη γιατί έφυγε από τη Siemens και μας είπε: «Δεν χωρούσα στην εταιρεία, όπως μου είπαν, εξαιτίας και του γάμου με τη Nokia. Εφυγα συναινετικά, πήρα bonus, ενώ με ιδιωτικό συμφωνητικό και οι δύο πλευρές παραιτηθήκαμε από κάθε αξίωση».

Του μεταφέραμε ότι διαχέεται από την εταιρεία πως υπήρξε κάτι «γκρίζο» ως προς διαχειριστικά ζητήματα (δεν γνωρίζαμε τότε ότι είχε κατατεθεί αγωγή) και ο κ. Μαυρίδης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, υπηρέτησα με αφοσίωση τη Siemens, όμως δεν πρόκειται να γίνω εξιλαστήριο θύμα στην παρούσα συγκυρία, όπου μάλιστα βρίσκομαι και εκτός». Οταν τον ρωτήσαμε για τις δουλειές της Siemens ο κ. Μαυρίδης μάς είπε πως ακόμα δεσμεύεται από την υποχρέωση έναντι της εταιρείας να διατηρεί το επιχειρηματικό απόρρητο, όμως είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν δύναται να το επικαλεστεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο κ. Μαυρίδης ήταν κατηγορηματικός στην ερώτησή μας για την εμπλοκή του με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω από την οποία αναζητούνται άνομες συναλλαγές της Siemens ακόμα και με πολιτικά πρόσωπα ή με μέλη της επιτροπής του διαβόητου διαγωνισμού.

«Ουδεμία σχέση με το C4I είχα. Τη σύμβαση αυτή χειρίσθηκε η Siemens One, ο κ. Δ. Δενδρινός και ο οικονομικός διευθυντής της Siemens», μας είπε. Από την τελευταία συνομιλία μας (στις 20/11/2006) και ενώ οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, ο κ. Μαυρίδης επέλεξε να σιωπήσει. Δεν ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις μας και φαίνεται ότι προτίμησε να θωρακισθεί νομικά, για να αντιμετωπίσει και τη Siemens, που με αγωγή της τον κατηγορεί για αδικαιολόγητο πλουτισμό, ζητώντας του να της επιστρέψει «κατ’ ανώτατο ποσό 8 εκατ. ευρώ», και τους εισαγγελείς.

Ο κ. Θέμης Σοφός, γνωστός και από την υπόθεση της «αυτοχειρίας» Τσαλικίδη που χειρίσθηκε εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών, επελέγη από τον κ. Μαυρίδη ως νομικός του συμπαραστάτης. Ο κ. Σοφός μάς είπε πως κατ’ εντολήν του πελάτη του στις 29 Νοεμβρίου κάλεσε τους δικηγόρους της Siemens που χειρίζονται την αγωγή (υπεβλήθη στις 14/11/2006) και τους δήλωσε ότι ο κ. Μαυρίδης αναγνωρίζει ότι τα 8 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται στην κατοχή του ανήκουν στη Siemens. Δεν μπορεί να της τα μεταβιβάσει εξαιτίας της ποινικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελβετία.

Η προσέγγιση των δύο πλευρών έγινε στο πλαίσιο της απόπειρας εξωδικαστικής διευθέτησης της διαφοράς και μάλιστα πριν από τον Μάρτιο του 2007 που είχε ορισθεί αρχικά. Για να αποδειχθεί ότι η αγωγή είναι προσχηματική και κατετέθη από τη Siemens ως ανάχωμα στην ποινική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή