Με κάλπη η ψήφος των ομογενών

Με κάλπη η ψήφος των ομογενών

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραδοσιακές κάλπες, που θα εγκατασταθούν στις προξενικές αρχές του εξωτερικού, θα ψηφίζουν πιθανότατα από τις μεθεπόμενες εκλογές οι Ελληνες της Διασποράς που έχουν κρατήσει την ελληνική ιθαγένεια και παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς συγκροτούν μια μικρή Ελλάδα» περίπου 2.000.000 πολιτών.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε χθες τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία «ιστορική υποχρέωση μεγάλης σημασίας». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι όλα τα κόμματα θα ανταποκριθούν «στο εθνικό αυτό χρέος, όπως το έπραξαν και κατά την τελευταία Αναθεώρηση του Συντάγματος». Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού συνιστά έμμεση αιχμή προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, έσπευσε να αποδώσει μικροκομματικές σκοπιμότητες στην κυβέρνηση, όταν ο ίδιος ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε εξαρχής ότι το δικαίωμα ψήφου θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ομογενειακού ακροατηρίου στην ΣΤ΄ Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας της Ν. Δ. θα κατατεθεί στη Βουλή ο εκτελεστικός του άρθρου 51 του Συντάγματος νόμος. Σημειώνεται ότι για την ψήφισή του απαιτείται συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών) και ο νόμος θα εφαρμοστεί από το 2012. Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, τις οποίες μνημόνευσε χθες και ο πρωθυπουργός:

– Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι οι απόδημοι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλαδή όσοι έχουν διατηρήσει την ελληνική ιθαγένεια, αφού υπάρχουν και χώρες που δεν επιτρέπουν τη διπλή ιθαγένεια και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν υποχρεωθεί να παραιτηθούν.

– Οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις εκλογικές τους Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους. Στην ουσία δηλαδή η ψήφος δεν θα προσμετριέται στην Επικράτεια, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με πραγματική αλχημεία και θα άλλαζε τα εκλογικά δεδομένα, αλλά στην Περιφέρεια.

– Η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες βέβαια προσαρμογές, θα οργανωθεί κατ’ αρχήν με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καθώς το Σύνταγμα δεν περιορίζει τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορια (όπως αναφέρεται στην αναθεώρηση του 2001 η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιείται είτε με επιστολική ψήφο είτε με άλλο πρόσφορο μέσο) μελετάται το μοντέλο των ευροεκλογών, με κάλπες. Και τούτο γιατί κρίνεται αποτελεσματικότερη και ταχύτερη η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με εκείνη της επικράτειας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοικησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έχει ήδη λάβει την εντολή από τον πρωθυπουργό να ολκληρωθεί ο νόμος το ταχύτερο δυνατόν.

«Στόχος μας», κατέληξε τη χθεσινή αναφορά του ο κ. Καραμανλής, «είναι η ανάπτυξη και στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ιστορική συνέχεια και τη δυναμική παρουσία του οικουμενικού Ελληνισμού, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεχούς, αμφίδρομης επικοινωνίας, αλλά και η στήριξη και ανάδειξη της δημιουργικής συνεισφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Εκλογή νέου προεδρείου στο ΣΑΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εντονο παρασκήνιο για την εκλογή νέου προεδρείου του ΣΑΕ βρισκόταν σε εξέλιξη ώς χθες το βράδυ, οπότε και επρόκειτο να αρχίσει η ψηφοφορία. Ο κ. Αντριου Αθενς, έπειτα από έντεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πηδάλιο του ΣΑΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως είπε στον συναισθηματικά φορτισμένο αποχαιρετιστήριο λόγο του, «είχα για σπίτι μου τα αεροπλάνα» διανύοντας συνολικά εφτά εκατομμύρια μίλια ανά τον πλανήτη, αποχώρησε και οι τετρακόσιοι πενήντα σύνεδροι επρόκειτο να ψηφίσουν για τον διάδοχό του. Τρεις ήταν οι βασικοί μνηστήρες: οι πρόεδροι των ΣΑΕ Αμερικής κ. Χρήστος Τομαράς, Ευρώπης κ. Αγγελος Ασλανίδης και Αφρικής κ. Στέφανος Ταμβάκης. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Εκτός από τον πρόεδρο, οι σύνεδροι θα εκλέξουν και δεκαμελές προεδρείο στο οποίο συμμετέχουν και οι επικεφαλής των περιφερειακών ΣΑΕ.

Στις τριήμερες εργασίες πρόκειται να αναδειχθούν ζητήματα που αφορούν τους ομογενείς, ιδιαίτερα αυτούς της νέας γενιάς και έχουν να κάνουν κυρίως με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Ως γενικότερο ζητούμενο πάντως παράγοντες της ομογένειας αναδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο τους απόδημους μέσω των εθνικοτοπικών οργανώσεων και των συλλόγων. Επ’ αυτού τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι μόνο το 5% της ελληνικής διασποράς δραστηριοποιείται σε οργανωμένους φορείς.

Κατά τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή, πέραν του πρωθυπουργού και της κ. Μπακογιάννη, απέστειλαν μηνύματα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος κ. ά., ενώ σήμερα πρόκειται να μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή