Το εσωκομματικό «χρηματιστήριο»

Το εσωκομματικό «χρηματιστήριο»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο, αλλά και σημαντικές ανακατατάξεις στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο» του ΠΑΣΟΚ κρύβουν οι πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές που επέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου, και κυρίως η ψηφοφορία της προπερασμένης Παρασκευής για την ανάδειξη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία και κυρίως η σειρά κατάταξης των υποψηφίων εμπεριέχουν σειρά μηνυμάτων, αφενός για τον κ. Γ. Παπανδρέου και αφετέρου για το εύρος της εσωκομματικής επιρροής των πρωτοκλασάτων στελεχών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να προσμετρά κέρδη, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την πραγματοποίηση των αλλαγών καταγράφουν τη θετική αποτίμηση της κοινής γνώμης και μικρή -έστω- μείωση της «ψαλίδας» από τη Ν.Δ.

Είναι σαφές, ότι στο εσωτερικό του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει ένας «πυρήνας» ογδόντα περίπου στελεχών που προέρχονται κυρίως από το πρώην «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ, κινούνται στη σφαίρα επιρροής του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και του κ. Κ. Λαλιώτη, ορισμένα εκ των οποίων θεωρείται ότι λειτουργούν στον αντίποδα των επιλογών του κ. Γ. Παπανδρέου. Τούτο ερμηνεύει και το γεγονός ότι συγκεκριμένες υποψηφιότητες που είχε προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους κ. Ρ. Σπυρόπουλο και Εύη Χριστοφιλοπούλου -ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί εκ των πραγμάτων ειδική περίπτωση- απέτυχαν να εκλεγούν, ενώ αντιθέτως οι ευρισκόμενοι εκτός «προεδρικής» λίστας κ. Στ. Τζουμάκας, Τόνια Αντωνίου και Ν. Μπίστης διασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Πολιτικό Συμβουλίο.

Παράλληλα, όμως, η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτέλεσε κρας τεστ και για τα κορυφαία στελέχη: Είναι προφανές πως μεγάλοι «κερδισμένοι» ήσαν ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος επέτυχε να εκλεγεί δεύτερος -πίσω από την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία πρώτευσε καθώς υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις εσωκομματικές τάσεις «τιμής ένεκεν» ως απερχόμενη Γραμματέας- στον απόηχο της σφοδρής του αντιπαράθεσης με τον κ. Γ. Παπανδρέου για την αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών και για το άρθρο 16. Ετσι, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, που παρασκηνιακά λέγεται πως σύναψε ενόψει της ψηφοφορίας άτυπη συμμαχία με την κ. Τόνια Αντωνίου και τμήμα του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, παρότι είχε απώλειες σε ψήφους σε σχέση με το συνέδριο, επαναβεβαίωσε τη θέση του ως «νούμερο δύο» του κόμματος. Από την πλευρά της η κ. Αννα Διαμαντοπούλου που εξελέγη τέταρτη, αυξάνοντας μάλιστα τις ψήφους της έναντι της ψηφοφορίας που είχε πραγματοποιηθεί στο συνέδριο, αρχίζει να καταγράφεται ως ο φυσικός εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος.

Υποχώρηση των «μετοχών»

Σε τούτο συνέβαλε και η μεγάλη υποχώρηση των μετοχών του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί, συγκεντρώνοντας μόλις 75 ψήφους. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης δεν ψηφίστηκε μαζικά ούτε από τους «παπανδρεϊκούς», ούτε από τους πρώην «εκσυγχρονιστές», καθώς του καταλογίστηκαν συγκρούσεις κατά την περίοδο που ήταν Γραμματέας και η στήριξη την οποία παρέχει εσχάτως στις επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ ορισμένοι επιθυμούσαν να τον «κοντύνουν» ενόψει της καθόδου του στη Β΄ Αθήνας.

Την πολιτική της ταύτιση με τον κ. Γ. Παπανδρέου πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό και η κ. Βάσω Παπανδρέου που περιορίστηκε στις 100 ψήφους, ενώ στα ίδια, μάλλον πενιχρά επίπεδα κινήθηκε και η κ. Φώφη Γεννηματά της οποίας οι σχέσεις με τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του προέδρου έχουν επιδεινωθεί τελευταία.

Επίσης έκπληξη αποτέλεσε η υποχώρηση της επιρροής του κ. Χρ. Παπουτσή, καθώς μάλιστα πληροφορίες τον φέρουν να είχε συγκροτήσει άτυπη συμμαχία με τον κ. Γ. Παναγιωτακόπουλο, αλλά και με τον στενό συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου, τον κ. Θ. Τσούρα. Αντιθέτως, αναμενόμενη ήταν η θετική παρουσία του κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου που σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη ισχύ των συνδικαλιστών στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, όπως και των κ. Θ. Πάγκαλου και Κ. Σκανδαλίδη που συγκέντρωσαν 109 και 107 ψήφους αντίστοιχα.

Τέλος, «ειδικές» περιπτώσεις συνιστούν ο κ. Π. Μπεγλίτης που εξελέγη τρίτος με 150 ψήφους, η κ. Μαρία Δαμανάκη η οποία διεσώθη λόγω της ποσόστωσης για τις γυναίκες, και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου που παρότι είχε περιληφθεί στην πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο απέτυχε να εκλεγεί. Ο κ. Π. Μπεγλίτης ψηφίστηκε από όλες τις εσωκομματικές τάσεις, καθώς παρότι μετείχε παλαιότερα στο στενό επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου δεν είχε εμπλακεί σε πολιτικές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις. Επιπροσθέτως, η υπερψήφισή του συνιστά μήνυμα και προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι η ανανέωση θα πρέπει να συνοδεύεται από αξιοκρατικά κριτήρια, τα οποία εν προκειμένω πληρούνταν. Σε σχέση με την κ. Μαρία Δαμανάκη, καταδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αδυναμία της να γίνει αποδεκτή από τον κομματικό μηχανισμό. Από την πλευρά της η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου «πλήρωσε» ότι κάποιοι από τους προταθέντες από τον κ. Γ. Παπανδρέου δεν έπρεπε να εκλεγούν, αλλά και την αντίληψη ότι ως νέα βουλευτής είχε ήδη «λάβει πάρα πολλά» με τον διορισμό της ως συντονίστριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή