Τουρκικό παζάρι με παρασκήνιο

Τουρκικό παζάρι με παρασκήνιο

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις συμπληγάδες των εσωτερικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, των ανελαστικών θέσεων που προβάλλει ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας. Ηδη είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποτέλεσμα παρά μόνο στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας.

Οι προβλέψεις σχετικά με τις κυρώσεις, που θα επιβληθούν στην Τουρκία, θεωρούνται εξαιρετικά παρακινδυνευμένες, καθώς υπάρχει πλήθος αστάθμητων παραγόντων. Ο κ. Ερντογάν, έχοντας επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ζητεί νέα πίστωση χρόνου, επικαλούμενος και την επίθεση που δέχθηκε από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μπουγιούκανιτ για τους χειρισμούς του. Ο κ. Παπαδόπουλος υιοθετεί σκληρή στάση, δεν έχει ανοίξει όμως τα χαρτιά του, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την άσκηση βέτο που θα οδηγούσε στον «εκτροχιασμό του τουρκικού τρένου», τον οποίο όλοι απεύχονται.

Ενεργό ρόλο υπέρ της Τουρκίας παίζει το Λονδίνο, που ζητεί να παγώσουν μόνο τρία κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Ουάσιγκτον στηρίζει μεν παρασκηνιακά τις τουρκικές θέσεις, αλλά δεν επιθυμεί να παρέμβει δημοσίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή