Ανυποχώρητος ο Ερντογάν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως ενισχυτική της διαπραγματευτικής θέσεως του κ. Ερντογάν στο ευρωπαϊκό πεδίο φαίνεται να είναι η τρέχουσα συγκρουσιακή κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο άλλους ισχυρότατους θεσμούς της γείτονος: τον πρόεδρο και τον στρατό. Τόσο ο κ. Αχμέτ Σεζέρ, όσο και ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ εξέφρασαν δημοσίως σοβαρές ενστάσεις επί των χειρισμών του Τούρκου πρωθυπουργού, γεγονός το οποίο ειδικά χθες και προχθές προσέλαβε νέες διαστάσεις, καθώς δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τον ίδιο ούτε και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσπάθειες να προκληθεί αυτήν την εποχή μια κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κρατικούς θεσμούς δεν υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ λίγο νωρίτερα ο κ. Ερντογάν σημείωνε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους πάντες, όσο διαρκούν οι προφορικές διαβουλεύσεις και δεν έχει φθάσει η στιγμή της υποβολής γραπτών προτάσεων.

Η σύγκρουση αυτή, πάντως, δεν στερείται εντελώς πραγματικού περιεχομένου: το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογικές διαδικασίες -την άνοιξη για νέο πρόεδρο και το φθινόπωρο βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν εστία πρόκλησης εντάσεων δεδομένου ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Τόσο ο κ. Σεζέρ και ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, όσο και σειρά άλλων ακραίων στοιχείων στην Τουρκία, αντιτάσσονται στην εκλογή του ισλαμιστή πρωθυπουργού στη θέση του προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κ. Ερντογάν, που έχει επιδοθεί σε μαραθώνια τηλεφωνική διπλωματία -μετά τους κ. Μπους και Πούτιν, και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, χθες επικοινώνησε και με τον κ. Μπλερ- εκμεταλλεύεται την εσωτερική ένταση για να δείξει πως δεν έχει περαιτέρω περιθώρια υποχώρησης από την ούτως ή άλλως αρνητική στάση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή