Συμφωνία με υποχωρήσεις για Τουρκία

Συμφωνία με υποχωρήσεις για Τουρκία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβασμό κατόπιν έντονου παρασκηνίου και αμοιβαίων υποχωρήσεων κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της E.E. σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε την επιβράδυνσή τους, καταλήγοντας στο πάγωμα 8 κεφαλαίων, όπως είχε προτείνει η Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης της στάσης της Τουρκίας, το οποίο ζητούσαν Αθήνα και Λευκωσία, συμφωνήθηκε τελικώς ότι η παρακολούθηση της συμμόρφωσης της Αγκυρας θα γίνεται ετησίως, από το 2007 έως το 2009, με βάση τις εκθέσεις προόδου της Επιτροπής, χωρίς να τεθεί κάποια δεσμευτική ή καταληκτική ημερομηνία.

Το δεκάωρο συμβούλιο, το οποίο η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «σύνθετη και πολύπλοκη διαπραγματευτική διελκυστίνδα», απασχόλησε επίσης το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και η ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Το πρώτο θα καλυφθεί τελικώς με μονομερή δήλωση που θα εκδώσει η φινλανδική προεδρία, ενώ το θέμα του εμπορικού κανονισμού με τα Κατεχόμενα θα εξετασθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «25» τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή