Το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει στη Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ θα πιέσει στη Βουλή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμούν οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου την πορεία του ΠΑΣΟΚ το 2006, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση δεν θα επικρατήσει στην επερχόμενη μάχη του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι που είχαν τεθεί στις αρχές του έτους επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το στενό του επιτελείο είχαν, από τον περασμένο Ιανουάριο, προσδιορίσει τρία πεδία στα οποία υφίστατο σημαντικότατο έλλειμμα πολιτικής. Πρώτον, δεν υπήρχε ένα κεντρικό «σύνθημα-ομπρέλα» με το οποίο ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνονταν στους πολίτες. Δεύτερον, δεν είχε διαμορφωθεί ένα σαφές αντιπολιτευτικό στίγμα. Τρίτον, υπήρχαν σοβαρότατα οργανωτικά προβλήματα που οδηγούσαν σε σημαντικές δυσλειτουργίες στην αντιπολιτευτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, τα παραπάνω προβλήματα έχουν πλέον αντιμετωπιστεί και μόνη σημαντική εκκρεμότητα για το 2007 είναι η εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο προετοιμάζει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου υιοθέτησε το σύνθημα «δίκαιη κοινωνία», με το οποίο θα οδεύσει προς τις προσεχείς εκλογές. Επίσης, έχει επικεντρώσει την κριτική του στην κυβέρνηση στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, με την τακτική του να έχει αρχίσει, σύμφωνα με τους επιτελείς του, να αποδίδει καρπούς, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στα συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία και στις επερχόμενες δημοσκοπήσεις. Τέλος, με τις πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές εκτιμάται ότι έστω καθυστερημένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στις σοβαρότατες δυσλειτουργίες που προκαλούσε η αλληλοεπικάλυψη ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ Πολιτικού Συμβουλίου και Συντονιστικού.

Η «κρυφή ατζέντα»

Πάντως, εκ των πραγμάτων «κρας τεστ» για το νέο οργανωτικό μοντέλο θα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει κρίσιμες τροπολογίες για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή. Η στάση του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε στον χθεσινό «πρωινό καφέ» υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου και αποφασίστηκε οι βουλευτές του κόμματος να μην αποχωρήσουν από τη συζήτηση, αλλά να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση μέσω σειράς ονομαστικών ψηφοφοριών και παράλληλα θα την καταγγείλουν για «κρυφή ατζέντα» εις βάρος των εργαζομένων.

Προγραμματικός προϋπολογισμός

Σημειώνεται τέλος, ότι χθες, η κ. Βάσω Παπανδρέου παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η αρμόδια του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία έκανε λόγο για «προγραμματικούς προϋπολογισμούς», που αντιστρέφουν την ακολουθούμενη ώς τώρα πρακτική και «είναι συγκεντρωτικοί στην κατάρτιση και αποκεντρωμένοι στην υλοποίηση». Σύμφωνα με την κ. Βάσω Παπανδρέου, θα υπάρχουν ανά κατηγορία κονδύλια για μια τριετία, το ύψος των οποίων δεν θα είναι δυνατόν να τροποποιηθεί παρά μόνο με απόφαση της Βουλής.

Γ. Παπαντωνίου υπέρ Εγγυημένου Εισοδήματος

«Χαμένη ευκαιρία» χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπαντωνίου τον προϋπολογισμό του 2007 σε ομιλία του στην πρώτη εκδήλωση του «Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής» που έχει ιδρύσει και στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο κ. Μ. Παπαγιαννάκης από τον ΣΥΝ. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε πως απαιτούνται η θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η σύγκλιση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αναβάθμιση του ΕΣΥ, καθώς και ότι για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων απαιτείται να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι της τάξης των 7 δισ. ευρώ. «Οι νέες πολιτικές πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας» κατέληξε ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν περί τους 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι κ. Χρ. Βερελής, Απ. Φωτιάδης, Κ. Σπηλιώπουλος και Μ. Ανδρουλάκης και οι πρώην βουλευτές κ. Γ. Δρυς, Τ. Γιαννίτσης και Χρ. Ροκόφυλλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή