Αιχμές κατά δικαστών για ακραία αυστηρές ποινές

Αιχμές κατά δικαστών για ακραία αυστηρές ποινές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εμφανή σημάδια «του φόβου που διακατέχει τους δικαστές» και αποτυπώνονται στις πολύ αυστηρές και ακραίες επιβαλλόμενες ποινές, ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο περιεστράφησαν οι ομιλίες -κυρίως από την πλευρά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημ. Παξινού- κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Την ανησυχία των δικηγόρων συμμερίστηκε εν μέρει και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστ. Παπαληγούρας, αναγνωρίζοντας ότι μετά τις αποκαλύψεις περί το παραδικαστικό κύκλωμα, ορισμένοι δικαστές ωθήθηκαν σε επίδειξη αυστηρότητας. Εμφαση δόθηκε επίσης στην ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος των αυξήσεων των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του Μισθοδικείου, ενώ σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις οκτώ το βράδυ.

Ο κ. Παπαληγούρας παρέπεμψε για τις αυξήσεις στον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν θα συζητηθεί το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ των αναπροσαρμογών στους μισθούς των δικαστικών υπεραμύνθηκε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου.

Οι τόνοι ανέβηκαν με την επαναφορά της πρότασης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά για διεύρυνση του ωραρίου, πρόταση την οποία δεν αντέκρουσε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Δ. Κυριτσάκης, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθούν υπερωρίες και θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών. Αντιθέτως, ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του κ. Παξινού: «Απ’ ό,τι ξέρετε στο εξωτερικό δεν κολλούν ακόμη τα ένσημα με το σάλιο, οι δικαστές δεν φέρουν σχοινιά για να δένουν τις δικογραφίες και δεν ανεβοκατεβαίνουν τα δικαστήρια με τις σκάλες. Δεν απομένει τίποτε άλλο από το να μεταφέρουμε και τα ράντζα στα δικαστήρια. Αλλού είναι τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επιμήκυνση του ωραρίου και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Πάντως και οι δικαστικοί εμφανίστηκαν να μη συμφωνούν με την πρόταση του κ. Σανιδά, ο οποίος τους παρότρυνε «να μη θέλουμε μόνον χρήματα». Σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση των ποινών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν δέχθηκε ότι υπάρχει κλίμα φόβου και απευθυνόμενος στους δικηγόρους είπε ότι καλό είναι να επικαλεστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις και να μη μιλούν αορίστως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή