Αμετακίνητοι για τα λιμάνια

Αμετακίνητοι για τα λιμάνια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για αδικία εις βάρος της Τουρκίας» έσπευσε να δηλώσει μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων επί οκτώ κεφαλαίων ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας με αγανάκτηση ότι «παρά τις προσπάθειές μας οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. διέρχονται φάση σοβαρής δοκιμασίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δεσμεύτηκαν ωστόσο να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την πορεία στην οδό των μεταρρυθμίσεων, «μολονότι η Ε. Ε. στερείται οράματος» ενώ απέκλεισαν οποιαδήποτε κίνηση για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στο κυπριακό εμπόριο, αν προηγουμένως δεν αρχίσει το απευθείας εμπόριο Ε.Ε. -Τουρκοκυπρίων.

Η αντιπολίτευση μέσω του κ. Μπαϊκάλ στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει έστω κάποια υποχώρηση στο θέμα της Κύπρου, η Ε.Ε. θα θέτει διαρκώς τα θέματα της Κύπρου, του Αιγαίου, των μειονοτήτων και της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναφέρθηκε μάλιστα και στην «αβλεψία» του κ. Ερντογάν, που δεν ερώτησε τον πρόεδρο Σέζερ όταν την Πέμπτη κατέθεσε την -προφορική – προσφορά για πρόσβαση της Κύπρου σε ένα λιμάνι και ίσως ένα αεροδρόμιο. «Δηλαδή ποιους ρωτάει, τον Πούτιν και τον Καραμανλή; Πρόκειται για σκάνδαλο», εξανέστη.

Στην Ευρώπη οι διαθέσεις έκλιναν μάλλον προς την ανακούφιση. «Η Ευρώπη αποφασίζει να τιμωρήσει την Τουρκία», ήταν ο τίτλος του γαλλικού Figaro, «Η Ευρώπη πατάει φρένο», της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung, «Η Ε.Ε. καταλήγει σε συμφωνία για την επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» του Monde, «Η Ε.Ε. αναστέλλει μερικώς τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα» της Frankfurter Allgemeine και των Τάιμς του Λονδίνου, «Συμφωνία για την Τουρκία για να αποφευχθεί ο καβγάς στη σύνοδο κορυφής» του Guardian.

«Οι παραδοσιακοί φίλοι της Τουρκίας, η Βρετανία, η Σουηδία, η Λεττονία, η Ισπανία και η Ιταλία συντάχθηκαν τελικώς με την αυστηρή γραμμή του Ζακ Σιράκ και της Αγκελα Μέρκελ», σημείωνε Γάλλος αναλυτής, που διαπιστώνει ωστόσο ότι η αυστηρή ετυμηγορία δεν εξέπληξε στην Τουρκία. «Εδόθη στην Τουρκία χρόνος για να σκεφτεί», συμπλήρωσε αξιωματούχος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Μόνο ο Βαυαρός πρωθυπουργός Εντμουντ Στόιμπερ χαρακτήρισε τις κυρώσεις ανεπαρκείς, «διότι η Τουρκία παραβιάζει κατά ωμό τρόπο τις συνθήκες στο θέμα της Κύπρου. «Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να αισθάνεται ευτυχής, βγήκε από τη δοκιμασία με «γρατζουνιές», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τούρκος αναλυτής Μεμέτ Αλί Μπιράντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή