Αναμένονται πιέσεις σε Αθήνα, Λευκωσία

Αναμένονται πιέσεις σε Αθήνα, Λευκωσία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «επόμενη μέρα» της ευρωπαϊκής περιπέτειας της γείτονος, είναι στραμμένη τώρα η προσοχή της Ελλάδας. Ειδικότερα, μελετώνται προσεκτικά οι αντιδράσεις της Τουρκίας έναντι της προχθεσινής απόφασης των «25» αναφορικά με τις επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση τη Αγκυρας στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Και ταυτόχρονα, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια με επίκεντρο το Κυπριακό, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, το προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι διεργασίες -φυσικά και οι πιέσεις προς Αθήνα και Λευκωσία- για επανέναρξη των διαδικασιών με στόχο την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

«Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα», (ενν. της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών), δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ 100,3. «Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» σημείωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σχεδόν η πλειοψηφία των χωρών ήταν υπέρ της άποψης να παγώσουν μόνο τρία κεφάλαια». Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η οποία νωρίτερα είχε ενημερώσει για τις εξελίξεις τα μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής, συνέχισε:

«Η άποψή μας ήταν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να μείνουμε στα οκτώ κεφάλαια, συν τα υπόλοιπα μηνύματα που επίσης έπρεπε να στείλουμε στην Τουρκία: Οπωσδήποτε να αλλάξει πολιτική και να προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχοντας την ευρωπαϊκή πόρτα ανοικτή ενώπιόν της». H κ. Μπακογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο μιας ενδεχόμενης διακοπής των διαπραγματεύσεων και του κόστους που αυτή η εξέλιξη θα είχε: «Αν διακόπταμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε δεν θα είχαμε κανένα μοχλό πίεσης πάνω στην Τουρκία για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες».

Ερωτηθείσα σχετικά με το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια να ενισχυθεί κάθε πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού». Αφού σημείωσε ότι αυτό είναι θετικό, δεδομένου ότι «η κυπριακή και η ελληνική πλευρά επιθυμούν την επίλυση του κυπριακού», υπογράμμισε: «Αυτό το οποίο λέμε και το είπαμε ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους είναι ότι δεν θέλουμε να εμπλέκονται το ένα με το άλλο: Αλλο είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και άλλο η επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί, δηλαδή, να τα βάλουμε σε ίδια μοίρα. Δεν μπορεί ένα κράτος – μέλος να μπαίνει στην ίδια μοίρα με μια υποψήφια χώρα». Πάντως, η κ. Μπακογιάννη απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν εκτιμά πως θα αυξηθούν οι πιέσεις για διασύνδεση των δύο υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι κατέληξε σε συμβιβασμό, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώρα και αποκλίνει από όσα έλεγε ό,τι διεκδικούσε. «Καταλήξαμε», είπε, «σε χρονοδιάγραμμα αναβολής και όχι δέσμευσης της Τουρκίας».

Μπλερ: Να μη γυρίσει η Ε.Ε. την πλάτη στην Αγκυρα

Στήριξη στην Αγκυρα προσέφερε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι «θα ήταν ένα πολύ χονδροειδές σφάλμα στρατηγικής μακροπρόθεσμα εκ μέρους της Ευρώπης να γυρίσει την πλάτη στην Αγκυρα». Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες, ο κ. Μπλερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «στο μέλλον θα μπορέσουμε να σημειώσουμε προόδους στα διάφορα προβλήματα».

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών εξέφρασε εν τω μεταξύ χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η επιτροπή θεωρεί πως αυτή είναι μια υγιής και σαφής βάση για τη διαχείριση μελλοντικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Η ίδια σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί των 25 χωρών της Ε.Ε. ακολούθησαν τη σύσταση της Επιτροπής όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας επειδή δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στο κυπριακό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή