Δεν καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων

Δεν καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μέλλον και στην επόμενη φορολογική μεταρρύθμιση μεταθέτει το υπουργείο Οικονομικών την αντιμετώπιση του ζητήματος των υπέρ τρίτων φόρων. Το θέμα έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Μάνος χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο των υπέρ τρίτων φόρων ως «δημοσιονομικό βόθρο». Ζήτησε μάλιστα χαρακτηριστικά να κατατεθούν οι ισολογισμοί του Ταμείου Νομικών, ένα ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο κατ’ εξοχήν ζει από πόρους που του καταβάλλονται είτε από τον προϋπολογισμό είτε απευθείας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας απάντησε ότι από τη δεκαετία του ’30 δεν έχει γίνει καμία πλήρης καταγραφή αυτών των φόρων – πόρων και δήλωσε ότι το Ταμείο Νομικών έχει ολοκληρώσει μόλις τον ισολογισμό του 2002.

Τότε, ποιος ο λόγος που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης πριν από λίγες μόλις ημέρες αύξησε στο 4% την απόδοση από τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων, έθεσε το εύλογο ερώτημα ο βουλευτής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε στη Βουλή ότι τα 80 εκατ. ευρώ που πήρε το 2006 το Ταμείο από τον προϋπολογισμό είναι μόλις το 27% των συνολικών πόρων του ταμείου, οι οποίοι, επομένως, ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μπέζας είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να εξετασθεί το ζήτημα στο πλαίσιο περαιτέρω απλοποίησης και ενός δικαιότερου και διαφανέστερου φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε πάντως ότι το ζήτημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο, δεδομένου ότι κάποιοι από τους πόρους αυτούς είναι πράγματι χωρίς δικαιολογητική βάση, άλλοι στηρίζουν αποφασιστικά διάφορα ταμεία, ενώ συνιστούν και επιχορηγήσεις του ίδιου του κράτους. Τόνισε πάντως ότι το 2000 καταργήθηκαν 44 τέτοιοι φόροι, ενώ οι πόροι 45 νομικών προσώπων εντάχθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή