Επιφυλακτικός έως επικριτικός ο κυπριακός Τύπος

Επιφυλακτικός έως επικριτικός ο κυπριακός Τύπος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με την ικανοποίηση που εξέφρασε επισήμως η Λευκωσία για το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνόδου του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε., ο χθεσινός κυπριακός Τύπος ήταν από επιφυλακτικός έως επικριτικός για τις αποφάσεις των «25».

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ανοιξαν δρόμο στους Τουρκοκύπριους» υποστηρίζει πως «στις Βρυξέλλες συνέβη το χειρότερο, δηλαδή σβήσαμε το Κυπριακό από τα συμπεράσματα της προεδρίας για την Τουρκία και αφήσαμε τους Ευρωπαίους να ανοίξουν πολιτικά (όχι ακόμα, νομικά) το δρόμο της άρσης του αποκλεισμού των κατεχομένων».

«Η Μάχη» με τίτλο «Χαρίζονται στους κατακτητές» αναφέρει πως «η συμφωνία πάρθηκε με το σκεπτικό ότι η ανατολική χώρα δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όπως είχε υποσχεθεί να πράξει το 2004».

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αγοράσαμε ελπίδα δώσαμε εμπόριο», γράφει πως «σε λεκτικές διατυπώσεις οι οποίες επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να εμφανίζει το αποτέλεσμα σαν δική της επιτυχία κατέληξε -κατά την προσφιλή τακτική της Ε.Ε. -το χθεσινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η Σημερινή» με βασικό τίτλο «Επεβλήθη η Τουρκία» αναφέρει: «Η Τουρκία επέβαλε πλήρως τις θέσεις της και εντός της Ε.Ε. και κατάφερε να της επιβληθούν κυρώσεις – χάδι, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνούμενη να της ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποδέχθηκαν την τουρκική αδιαλλαξία και προχώρησαν -ανώδυνα- στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων, που σχετίζονται με τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας προς το πρωτόκολλο».

«Ο Φιλελεύθερος» χαρακτηρίζει την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών «πυθιακή» και αναφέρεται σε «συμβιβασμό, που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών. «Οι «25» μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, που πολλές φορές ήταν έντονη, κατέληξε σε μια πυθιακή απόφαση, που παραπέμπει πολύ έμμεσα σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της Τουρκίας, στην καλύτερη περίπτωση μετά από 24 μήνες και υπό την αίρεση των συμμαχικών που θα προκύψουν στο μέλλον», προσθέτει.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Σκληρό πόκερ» αναφέρει πως «με τους 25 ΥΠΕΞ να προσέρχονται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με διαφορετικές θέσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά το εύρος των κυρώσεων που πρέπει να επιβληθούν στην Αγκυρα, λόγω της μη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις, η πορεία της συζήτησης ήταν προδιαγεγραμμένη».

Στη Λευκωσία, πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» Κώστας Γεννάρης, είναι διάχυτη η ανησυχία για τη μάχη που η Κύπρος υποχρεώθηκε να δώσει προκειμένου να κατοχυρώσει τα αυτονόητα, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της έκδηλης πια «ευρωφοβίας». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι εξασφαλίστηκαν οι στόχοι που επεδίωκε. Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν έντονο προβληματισμό με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΔΗΣΥ, που ομιλεί για «ανώδυνο» για την Τουρκία συμβιβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή