Μετωπική στη Βουλή για τον ΟΤΕ

Μετωπική στη Βουλή για τον ΟΤΕ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα έντασης, με αναφορές στην περίοδο 1990-93, επιχειρεί να αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο τον ΟΤΕ. Η χθεσινή έναρξη συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές όλων των πτερύγων να θεωρούν ως ορατό πλέον το χρόνο των εκλογών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, βρέθηκε χθες απέναντι στο κοινοβουλευτικό μέτωπο, που συνέπτυξαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ, ως άσχετης με το περιεχόμενο του προς συζήτηση νομοσχεδίου. Ως ακούσιος σύμμαχος της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, τις δηλώσεις του οποίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εκμεταλλευθούν. Ως αποτέλεσμα, η χθεσινή απάντηση Αλογοσκούφη είχε πολλαπλούς αποδέκτες, εκτός και εντός κυβέρνησης.

Αίτημα απόσυρσης της τροπολογίας για τον ΟΤΕ είχε υποβάλει από το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, ζητώντας από την πρόεδρο του Σώματος, βάσει του κανονισμού, να αρνηθεί τη συζήτησή της. «Για τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις χρησιμοποιείται τόσο ευτελείς μεθόδους» επεσήμανε, κατά την έναρξη της συζήτησης, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος, αποδίδοντας στον κ. Αλογοσκούφη «έλλειψη ντομπροσύνης και ύπουλη τακτική». «Σε ποια χώρα η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης γίνεται με τροπολογία σε άλλο νόμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε αίτημα για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το ζήτημα.

«Η Βουλή δεν μπορεί να γίνεται πλυντήριο της κυβερνητικής πονηρίας και οκνηρίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης, από την τοποθέτηση του οποίου δεν έλειψαν και οι αιχμές προς το προεδρείο, «που έπρεπε να εφαρμόσει τον κανονισμό ώστε το Κοινοβούλιο να μην υποστεί αυτόν τον εξευτελισμό». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διείδε και εθνικούς κινδύνους πίσω από την πλήρη ιδιωτικοποίηση και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει τροπολογίες της νύχτας, καθώς η χρήση του 2006 θα είναι κερδοφόρα για τον ΟΤΕ και δεν θα μπορεί ο κ. Αλογοσκούφης να εφαρμόσει το νόμο για τις ΔΕΚΟ».

«Τίποτε δεν είναι κρυφό, η τροπολογία δεν κατατέθηκε νύχτα, αν η αξιωματική αντιπολίτευση κοιμάται στις 3 το απόγευμα της Παρασκευής δεν φταίμε εμείς» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των κυβερνητικών βουλευτών. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για αιφνιδιασμό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η τροπολογία είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και υπενθύμισε τις σχετικές κυβερνητικές, που έγιναν ήδη από το Σεπτέμβριο. «Συνεπώς, ουδείς από την αντιπολίτευση (σ. σ. ή την κυβέρνηση;) μπορεί να δηλώνει ότι αιφνιδιάστηκε», είπε. Εξήγησε δε ότι η αλλαγή του κανονισμού προσωπικού στον ΟΤΕ είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσκαμψίες του υψηλότατου κόστους λειτουργίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της υστέρησης στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

«Δεν είμαι πρόθυμος να ψηφίσω οτιδήποτε βάσει υπουργικών διαβεβαιώσεων, τις οποίες δεν εμπιστεύομαι» σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Μάνος επικρίνοντας την τακτική της κυβέρνησης για τη συζήτηση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών.

Εν τέλει, το αίτημα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε, βάσει της αρχής της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, έστω κι αν την ώρα της έγερσης των βουλευτών, οι συμπολιτευόμενοι ήταν σαφώς ολιγότεροι.

Περιθώρια μόνο για επουσιώδεις αλλαγές

Επιμένει στην ουσία και το βασικό περιεχόμενο της τροπολογίας για τον ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αφήνοντας αργά χθες το βράδυ περιθώριο για επουσιώδεις μόνον αλλαγές. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ουσιαστικά απέρριψε πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ορίζει συγκεκριμένο ποσοστό το οποίο θα διατηρήσει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος σε μείζονες αποφάσεις. Μάλιστα, αναρωτήθηκε από πού διακινούνται οι πληροφορίες, παραπέμποντας για έγκυρη ενημέρωση μόνον στον ίδιο και το επιτελείο του. Ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε να συζητήσει σενάρια για το ποσοστό περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, κάνοντας λόγο για λεπτή και δυναμική διαδικασία αναζήτησης επενδυτών, την οποία θα έβλαπτε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή