Ανοίγουν τέσσερα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων

Ανοίγουν τέσσερα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράξη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού υπέρ της Τουρκίας, αποτελεί η χθεσινή απόφαση να συνεχιστούν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την E.E., μέσω του ανοίγματος τεσσάρων κεφαλαίων που μέχρι τώρα παρέμειναν κλειστά, εξαιτίας και της εκκρεμότητας αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για τα κεφάλαια Οικονομικά και Νομισματικά θέματα, Δημοσιονομικός Ελεγχος, Στατιστική και Βιομηχανική πολιτική, που ενεργοποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη των «25». Αλλα πέντε, που εκκρεμούσαν από τις αρχές Οκτωβρίου παραμένουν «παγωμένα» – τρία για τεχνικούς λόγους, ένα επειδή συμπεριελήφθη στα «οκτώ παγωμένα μέχρι τη συμμόρφωση της Τουρκίας» (γεωργία), και ένα ακόμη εξαιτίας και ελληνικών ενστάσεων (λαθρομετανάστευση).

Η πολιτική αυτή στήριξη προς την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία θα ενισχυθεί το απόγευμα της Παρασκευής με επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Αγκυρα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκδηλώνεται εν μέσω των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη γείτονα.

Στο μεταξύ, με αφορμή πληροφορίες ότι η Τουρκία καλείται από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να υποβάλλει γραπτώς προτάσεις για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και πως σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας θα άνοιγε εκ νέου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της E.E., ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είπε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει από την πλευρά της θέσεις της, οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει αποδεκτές. Αν υποβληθεί γραπτώς η τουρκική πρόταση, τότε και η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει τα δικά της αιτήματα, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. «O τρόπος που θα αντιμετωπίσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, είναι ευθύνη της ίδιας της Τουρκίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Για να συμπληρώσει ότι κρίνεται επαρκής ο μηχανισμός αξιολόγησης της τουρκικής πορείας, όπως αυτός αποφασίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των «25» την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της E.E. Φινλανδός πρωθυπουργός κ. Μάτι Βαχνάνεν σε συνέντευξή του (Ρόιτερς) υποστηρίζει ότι η πρόοδος της Τουρκίας θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς μετά τις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες.

Πάντως και χθες, η Αγκυρα όπως αναμενόταν παρέμεινε στη γνωστή, σκληρή της γραμμή. «H E.E. ήταν και πάλι δειλή στο θέμα της Κύπρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν. Επανέλαβε επίσης πως η χώρα του δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ενέργεια εάν η Ενωση δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για άρση του αποκλεισμού των κατεχομένων και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που πιστεύουμε. Οι σχέσεις μας με την E.E. στο εξής θα συνεχιστούν σε μια αντικειμενική και δίκαιη βάση. Δεν δεχόμαστε να υποτάσσεται η E.E. σε πιέσεις, που προέρχονται από τους Ελληνοκυπρίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή