Η Ν.Δ. αύξησε τη διαφορά με ΠΑΣΟΚ

Η Ν.Δ. αύξησε τη διαφορά με ΠΑΣΟΚ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Ν. Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το τελευταίο «Βαρόμετρο» της VPRC παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διανύει πλέον το δεύτερο ήμισυ της θητείας της, και έχει εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία συνήθως αρχίζει να καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης δυσαρέσκεια για πτυχές των ασκούμενων πολιτικών. Σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα της VPRC, από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά τις πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, η Ν. Δ. προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 4,5% στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Η Ν. Δ. αυξάνει μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, τις δυνάμεις της κατά 0,5%, ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο στο 38,5% (πίν. 1).

Παράλληλα, ιδιαίτερα ευρύ παραμένει το προβάδισμα του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο κ. Καραμανλής προηγείται με ποσοστό της τάξης του 23% (πίν. 2). Πάντως, οι ανακατατάξεις που επέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην κορυφή της πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται ότι ωφέλησαν το ηγετικό του προφίλ, καθώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο συγκεκριμένο δείκτη καταγράφει αύξηση 4%. Επίσης, ο πρωθυπουργός προηγείται σε δημοτικότητα, όλων των λοιπών πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Κ. Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό θετικών απόψεων της τάξης του 60%, ενώ ακολουθούν ο κ. Γ. Παπανδρέου με 50%, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος με 43%, η γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα με 41% και τέλος ο πρόεδρος του ΛΑ. ΟΣ. κ. Γ. Καρατζαφέρης με 32% (πίν. 3).

Το βαρόμετρο της VPRC καταγράφει, όμως, όπως και άλλες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της κυβέρνησης και ακόμη μεγαλύτερη για τον τρόπο δράσης της αντιπολίτευσης: Συγκεκριμένα, «δυσαρεστημένη» από τον τρόπο που κάνει πολιτική η κυβέρνηση δηλώνουν το 70% των ερωτηθέντων, ενώ στο ίδιο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυξάνεται στο 81%. (πίν. 4). Επίσης, η Ν. Δ. απολαμβάνει περισσότερο της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας που τους επόμενους μήνες, λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα κυριαρχήσουν στην πολιτική επικαιρότητα. Ειδικότερα, το 32% δηλώνει ότι για τα θέματα Παιδείας εμπιστεύεται τη Ν. Δ., το 22% το ΠΑΣΟΚ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (πίν. 5). Σημειώνεται τέλος, ότι «μοιρασμένες» είναι οι απόψεις για το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκη. Στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τον κ. Αθανασάκη», το 30% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά, το 28% αρνητικά, ενώ το 42% δηλώνει «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή