Θέμα αξιοπιστίας οι ποινές της E.E. στην Αγκυρα

Θέμα αξιοπιστίας οι ποινές της E.E. στην Αγκυρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Καθημερινή», τόνισε ότι ήταν θέμα αξιοπιστίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση να δείξει στην Τουρκία ότι η αθέτηση των υποχρεώσεών της θα έχει συνέπειες.

«Δεν θα ήταν αξιόπιστο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αφήσει την Τουρκία να αθετήσει τη συμφωνία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας χωρίς συγκεκριμένες συνέπειες», σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος ηγέτης υπογράμμισε ακόμα ότι πέρα από το θέμα της Κύπρου υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα, στα οποία η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ανέφερε ενδεικτικά τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και το ρόλο του στρατού στην λήψη αποφάσεων.

Οχι εκπτώσεις

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα του η απόφαση των υπουργών εξωτερικών της Ε. Ε. να αποτελέσει ένα καθαρό μήνυμα προς αυτούς που επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν στο γραφείο του στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά έκπτωση στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. «Αν αρχίσουμε τις εκπτώσεις δεν θα ήμαστε πια η Ευρώπη που όλοι θέλουμε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η απόφαση για την ένταξη των νέων μελών δεν θα είναι πλέον γραφειοκρατική ή διπλωματική, θα είναι μια βαθύτατα πολιτική απόφαση. Συνεπώς τόσο οι ηγέτες της Ε.Ε. όσο και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να πείσουν την κοινή γνώμη κάθε ευρωπαϊκής χώρας». Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς οι υπουργοί εξωτερικών μπόρεσαν να λάβουν μια ομόφωνη απόφαση για το θέμα της Τουρκίας: «Εγώ προσωπικά ήθελα να αποφύγω την υπερδραματοποίηση της Τουρκίας στο επικείμενο συμβούλιο αρχηγών. Με όλο το σεβασμό στην Τουρκία, έχουμε και άλλα σοβαρά θέματα να συζητήσουμε, όπως τη γενικότερη στρατηγική της Ευρώπης για τη διεύρυνσή της». Οπως μάλιστα εξήγησε, δεν είναι σωστό να γίνει συζήτηση γύρω από το θέμα της γενικότερης διεύρυνσης υπό την πίεση και τη λήψη απόφασης για μια συγκεκριμένη χώρα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπαρόζο το χαρακτήρισε ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί πρόβλημα για την Ε.Ε. και επισήμανε τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών να εργαστούν για την επίλυσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή