Το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε «σύμμαχο» από το 2000

Το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε «σύμμαχο» από το 2000

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχες οπισθοφυλακής και εντυπώσεων αναλώθηκε και χθες το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ. Τις εντυπώσεις, όμως, στη χθεσινή συνεδρίαση κέρδισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, που κατέθεσε στη Βουλή την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτή, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2000, οι τότε υπουργοί Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Χρ. Βερελής είχαν υπογράψει απόφαση για «τη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς με στόχο την εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ» και είχαν αναθέσει το έργο στις εταιρείες Credit Suisse και UBS Warbourg.

«Είναι η απόδειξη της απόλυτης διπροσωπίας και αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, άλλα κάνατε ως κυβέρνηση και άλλα λέτε σήμερα ως αντιπολίτευση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Την ίδια ακριβώς απόφαση έλαβε και η διυπουργική επί Νέας Δημοκρατίας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ακόμα και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι είναι ίδιοι, με μόνη διαφορά «τις υπέρογκες αμοιβές που εσείς τότε δώσατε». Αργότερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Αλογοσκούφης επέμενε ότι η τροπολογία που έχει κατατεθεί θα ψηφισθεί χωρίς ουσιώδεις αλλαγές. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ δεν θα περιορισθεί κάτω από 10%, ενώ η όποια συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Απαντώντας στην κριτική του κ. Σουφλιά, ο κ. Αλογοσκούφης εξηγούσε ότι στην τροπολογία δεν μπορούν να εισαχθούν λεπτομέρειες για τη διοίκηση ή το ποσοστό συμμετοχής του ιδιώτη, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή και ενδεχομένως θα ήταν αντίθετο στο κοινοτικό δίκαιο.

Η υπενθύμιση από τον κ. Αλογοσκούφη της απόφασης του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος, οι οποίο χθες ζήτησαν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Βερελής έκανε λόγο για «απύθμενη ελαφρότητα του υπουργού, ο οποίος διαστρέφει την αλήθεια». Για «σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Γ. Φλωρίδης, επιμένοντας ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ δεν περιγράφει συμμετοχή ιδιωτών στη διοίκηση του ΟΤΕ (σ.σ.: όπως και η συζητούμενη τροπολογία).

Την κάθετη αντίρρησή της στην προωθούμενη ρύθμιση για τον ΟΤΕ κατέθεσε και η γ. γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας να μη δοθεί «ούτε μία μετοχή σε ιδιώτες» και ασκώντας διμέτωπη κριτική σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του διοικητή του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη. Εφόσον εξασφαλισθεί η τιμολογιακή πολιτική, η εθνική ασφάλεια και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού «δεν με ενδιαφέρει πώς θα λέγεται ο διοικητής του ΟΤΕ, αρκεί να μην λέγεται Βουρλούμης», κατέληξε.

«Δεν θα κάνουμε τίποτε που δεν θα μεγιστοποιεί το όφελος της χώρας, των καταναλωτών και της εθνικής άμυνας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, καταγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, που κόπτεται για την εθνική άμυνα, έδωσε την κινητή τηλεφωνία των ενόπλων δυνάμεων όχι στην κρατική Cosmote αλλά σε ιδιωτική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή