Εμφραγμα από τις διαδηλώσεις

Εμφραγμα από τις διαδηλώσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης διαμορφώθηκαν για πολλές ώρες χθες σε μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής, λόγω του πανεργατικού συλλαλητηρίου, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαδηλωτών σε Αθήνα και Πειραιά. Οι προσυγκεντρώσεις των διαδηλωτών και οι συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, το κλείσιμο των δρόμων, άρχισαν λίγο πριν από τις 11 π. μ. Κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας παρέμειναν κλειστοί μέχρι μετά τις 3 μ. μ.

Ο πρώτος δρόμος στο κέντρο της Αθήνας που έκλεισε ήταν η οδός Αθηνάς. Στις 11.30 π. μ. είχαν προστεθεί στους κλειστούς δρόμους η Βασιλίσσης Αμαλίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πειραιώς (από Ευριπίδου έως Ομόνοια) και η Σταδίου. Μισή ώρα αργότερα έκλεισαν η Πατησίων από την Κοδριγκτώνος μέχρι τα Χαυτεία και η Αλεξάνδρας. Λίγο αργότερα, στους κλειστούς δρόμους προστέθηκε και η Πανεπιστημίου.

Οσοι κινήθηκαν χθες μέχρι αργά το απόγευμα στην Αθήνα βίωσαν τα αποτελέσματα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα για πολλές ώρες. Στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων προσετέθη το γεγονός ότι λόγω της απεργίας και των στάσεων εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός εκείνων που αναγκάστηκαν να κινηθούν με Ι. Χ.

Τα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κλείνουν δρόμοι στο κέντρο της πόλης, επεκτάθηκαν σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και αυξημένη κίνηση είχαμε για πολλές ώρες σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφόρος Κηφισού, η Πατησίων, η Συγγρού, η Πειραιώς, η Κηφισίας, η Μεσογείων, η Κατεχάκη. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν λίγο μετά τις 3 μ. μ., όμως χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα είχαμε και στον Πειραιά, λόγω την συγκέντρωσης διαδηλωτών έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού και της πορείας που ακολούθησε μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ. Στην ευρύτερη περιοχή επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, με ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα και πολύωρη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, που βρέθηκαν για πολλή ώρα εγκλωβισμένοι σε αυτήν την κατάσταση.

Υποτονική συγκέντρωση

Με συγκεντρώσεις μέτριας συμμετοχής τόσο στην κεντρική διοργάνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όσο και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε η χθεσινή γενική απεργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τη μικρή συμμετοχή η μάχη των εντυπώσεων κερδήθηκε από τα συνδικάτα των Μεταφορών, των OTA και τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, για τις οποίες τα στοιχεία της ΓΣΕΕ υποδεικνύουν συμμετοχή από 70% έως 100%. Πάντως ο ιδιωτικός τομέας δεν απήργησε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Στα χθεσινά συλλαλητήρια δέσποσαν τα συνθήματα κατά της αποκρατικοποίησης του OTE και της αλλαγής του Κανονισμού Εργασίας.

Δυναμική παρουσία είχε η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ, συνδικαλιστές της οποίας βρέθηκαν στην κορυφή της πορείας, ενώ ο εκπρόσωπός της από τον OTE, κ. Μπιρμπιλής ήταν ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στη συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος στην εφ’ όλης της ύλης ομιλία του, επισήμανε ότι σε «καμιά χώρα της Ευρώπης δεν εκχωρείται ο στρατηγικός έλεγχος των τηλεπικοινωνιών στους ιδιώτες». Χαρακτήρισε «πρόκληση την επιλογή και τον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών» και υποστήριξε ότι «η κατάργηση του ταμείου της Αγροτικής Τράπεζας αποτελεί νέα αυθαιρεσία».

Τον αποκλεισμό «των αντιρρησιών της συναίνεσης» ζήτησε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. K. Πουπάκης ενώ ως είθισται το ΠΑΜΕ (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση.

Τέλος, νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον OTE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή