Ισχυρός OTE με στρατηγικό εταίρο

Ισχυρός OTE με στρατηγικό εταίρο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι ο νέος κανονισμός προσωπικού στον ΟΤΕ μπορεί να εξασφαλίσει στον Οργανισμό διαπραγμάτευση από θέση ισχύος με τους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων και της Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, της εθνικής οικονομίας και φυσικά του ίδιου του Οργανισμού. Η λύση του στρατηγικού εταίρου, όπως είπε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και στις επιφυλάξεις του κ. Γ. Σουφλιά, είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στον ΟΤΕ το κατάλληλο μέγεθος στο νέο διεθνές περιβάλλον, θα τον φέρει στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες για τον πολίτη.

Ο στρατηγικός εταίρος ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, θα συμβάλλει στη:

– Δημιουργία ανταγωνιστικού και τεχνολογικά προηγμένου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό του κλάδου.

– Παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών – επέκταση σε νέα προϊόντα.

– Εμπορική πολιτική – Ανταγωνιστική τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών.

– Ισχυροποίηση και επέκταση της θέσης του στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές και αναγωγή του ΟΤΕ σε ισχυρό ευρωπαϊκό παίκτη.

– Διοικητικός και οργανωτικός εκσυγχρονισμός

– Αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων

– Εθνικής ασφάλειας, προστασίας των καταναλωτών με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, διασφάλιση της επιβίωσης του ΟΤΕ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό οι σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου διερευνούν τη διεθνή αγορά. Στόχος, ανέφερε ο υπουργός «είναι η αναζήτηση ενός διεθνούς εταίρου με κύρος, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη διοίκηση του Οργανισμού. Αυτονόητο είναι ότι το Δημόσιο εκτός από τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ θα διασφαλίσει όλα τα ζωτικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι την περίοδο που προηγήθηκε της απόφασης για την αποκρατικοποίηση, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της αξίας της εταιρείας και στη σωστή προετοιμασία της αποκρατικοποίησης: «Ετσι, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ, με την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης, προχώρησε στην ταχεία αναδιάρθρωση του οργανισμού και έθεσε τα θεμέλια για την αντιστροφή της πτωτικής του πορείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κινήσεις όπως εθελουσία έξοδος προσωπικού, γενικός κανονισμός προσωπικού, Αναδιάρθρωση διεθνών επενδύσεων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο παρελθόν του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι «επί χρόνια βρέθηκε ουραγός των τηλεπικοινωνιακών τεχνολογικών εξελίξεων με αποτέλεσμα τεχνολογίες, όπως η ευρυζωνικότητα, να έρθουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με πολύ μεγαλύτερο κόστος από ό,τι θα έπρεπε. Η ανυπαρξία προετοιμασίας, η έλλειψη κατάλληλης υποδομής και οι λανθασμένες επιλογές στους τομείς αυτούς, είχαν οδηγήσει τον ΟΤΕ σε δυσμενή θέση σε κλάδους, όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός», κατέληξε.

Αιχμές αλλά και μερική αναδίπλωση από Σουφλιά

Με νέες αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του ΟΤΕ επανήλθε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, καταγράφοντας τις ενστάσεις του. Σε γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουφλιάς ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη δύο κυβερνητικών προγραμμάτωντης Ν.Δ., το 1987-89 και το 2002-04, και ότι και στα δύο προγράμματα κυρίαρχη θέση έχει η ανάγκη να εφαρμοστεί πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πρόσφατο πρόγραμμα, με σαφήνεια και καθαρότητα προβλέπεται: ποιες δραστηριότητες παραμένουν στην ευθύνη του κράτους, ποια μέθοδος αποκρατικοποιήσεως πρέπει να ακολουθεί το κράτος στα φυσικά μονοπώλια (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ) και ότι στα μη φυσικά μονοπώλια γίνεται πλήρης αποκρατικοποίηση.

Η επισήμανση αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί έμμεση αιχμή εναντίον του οικονομικού επιτελείου για καθυστέρηση στην προώθηση της πολιτικής της Ν.Δ.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ακόμη πως σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει στρατηγική συμμαχία και το κατάλληλο μάνατζμεντ. Δηλαδή το κράτος θα μεταβιβάσει σε επενδυτή ένα ποσοστό από το 38% που διαθέτει σήμερα και από κοινού θα αποφασίζουν για το πώς θα ασκείται το μάνατζμεντ. Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος. Τέλος, αιχμές κατά του κ. Βουρλούμη άφησε, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης χθες στη Ρηγίλλης, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν είχε χειριστεί ο ίδιος το θέμα του κανονισμού λειτουργίας του ΟΤΕ «δεν θα είχε ανοίξει μύτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή