Πλήρης συμμόρφωση και ένταξη

Πλήρης συμμόρφωση και ένταξη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών όλες οι πλευρές προσποιήθηκαν ότι είναι ικανοποιημένες με τη λύση που δόθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Παρότι στο πίσω μέρος του μυαλού, τόσο των «25» όσο και της Αγκυρας, πιθανολογείται η ειδική σχέση Τουρκίας – Ε. Ε. αντί της πλήρους ένταξης και οι δύο πλευρές επέμειναν ότι επιθυμούν και εργάζονται για την πλήρη ένταξη.

Αλλωστε, το «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων, η πρόβλεψη να μην κλείσουν τα υπόλοιπα, για τα οποία θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα της τελωνειακής ένωσης και η πρόνοια να υπάρξει για τα επόμενα τρία χρόνια ενσωμάτωση απλής αναφοράς προόδου της Τουρκίας στις ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν, αντί επιβολής δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, προσφέρει προσωρινή διέξοδο σε όλους. Ο χειρισμός υπήρξε ανακουφιστικός για την Αθήνα και την Κύπρο, οι οποίες δύνανται πλέον να ισχυρίζονται ότι πέτυχαν μια απόφαση που ικανοποιεί τις βασικές τους θέσεις, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί και ταυτοχρόνως διατηρεί την ευρωπαϊκή πόρτα ανοιχτή.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μάλιστα, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, αφού επανέλαβε την προσέγγιση της Ελλάδας, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «πλήρης ένταξη έπειτα από πλήρη συμμόρφωση», εξειδίκευσε υπογραμμίζοντας: «Η μεγιστοποίηση του κινήτρου προσαρμογής της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά στάνταρντ είναι να έχει ευρωπαϊκή προοπτική».

Αναφορικά με το αίτημα άρσης του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συζήτηση για τον Κανονισμό δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Εχουμε καιρό να διαπραγματευτούμε το ζήτημα και πάντως τον πρώτο λόγο έχει η Κύπρος», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, δεν δέχθηκε ότι οι εξελίξεις στο ευρωτουρκικό μέτωπο έχουν επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την προσωπική του σχέση με τον ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολύ καθαρή πολιτική. Με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω της δυσκολίας της Τουρκίας να προχωρήσει στα επιθυμητά βήματα, η πολιτική μας έχει και στόχευση και αποτέλεσμα. Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι δεν ισχύουν τα περί κρίσης στη σχέση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ζήτημα τεχνικής φύσεως την αναβολή της επισκέψεως του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και τόνισε ότι είναι ανοικτός στη διπλωματική διαβούλευση ο καθορισμός της δικής του επισκέψεως στην Αγκυρα.

Ο ΟΤΕ

Την πλήρη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ εξέφρασε εξάλλου ο πρωθυπουργός. «Είμαστε δεσμευμένοι από το πρόγραμμά μας, το οποίο και υλοποιούμε. Υπό την έννοια αυτή, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να απαντήσει στην ερώτηση, παρότι παγίως αποφεύγει όταν βρίσκεται στο εξωτερικό να σχολιάζει την εσωτερική επικαιρότητα, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει ο κ. Καραμανλής στην ανάγκη υλοποίησης της σχετικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή