Πρόωρες εκλογές βλέπει το ΠΑΣΟΚ

Πρόωρες εκλογές βλέπει το ΠΑΣΟΚ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια, η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δεν προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και υπόγεια αμφισβήτηση της ηγετικής επάρκειας του κ. Γ. Παπανδρέου.

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες της VPRC και της MRB καταγράφουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας της τάξης του 4,5% και του 3% αντιστοίχως, το γεγονός ότι δύο άλλες δημοσκοπήσεις (της GPO και της «Μέτρον») εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να κινείται κάτω από τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, επέτρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη να ξεπεράσει ένα σκόπελο που μέχρι πριν από ορισμένες εβδομάδες φάνταζε ανυπέρβλητος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «οι διαφορές οι οποίες κατεγράφησαν δημιουργούν ένα θολό τοπίο, που δεν δίδει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευθεί σε ψυχολογικό επίπεδο, κάτι που έπραττε με ιδιαίτερη επιτυχία έως τώρα».

Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη, παρ’ ότι αναγνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντικό προβάδισμα σε κρίσιμους δείκτες, όπως η παράσταση νίκης και η καταλληλότητα του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου για την πρωθυπουργία, παρατηρούν πως για πρώτη φορά παρατηρείται σχεδόν ισοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών της κοινής γνώμης σε ό, τι αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης.

Κατά τις ανωτέρω πηγές, σε ζητήματα όπως η οικονομία, η κοινωνική πολιτική και η ακρίβεια, πλέον το προβάδισμα της Ν. Δ. είναι οριακό όταν στις αρχές της κυβερνητικής της θητείας υπερέβαινε τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναζωπύρωσαν όμως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τις συζητήσεις για τον πιθανό χρόνο των εκλογών. Μια ισχυρή τάση υποστηρίζει πως ο κ. Κ. Καραμανλής θα επισπεύσει τον εκλογικό του σχεδιασμό και θα προσφύγει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι, ενώ ορισμένοι κάνουν πλέον λόγο και για εκλογές στα τέλη Απριλίου. Αλλα στελέχη πάλι, υποστηρίζουν πως με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι εφεξής βέβαιος για μια νέα εκλογική νίκη και δεν αποκλείεται να επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας.

Χθες εν τω μεταξύ συνεδρίασε η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου. Με δήλωσή του κατά την έναρξη τςη συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του προγράμματος, που θα εκπονήσει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «προστατεύουμε τον αδύναμο και προχωράμε στην διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας. Εμείς»,  πρόσθεσε, «ξέρουμε να βάζουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία και να απελευθερώνουμε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις που έχει η χώρα μας. Με τη δουλειά μας, το προγραμμά μας, το όραμά μας και τις δεσμεύσεις μας θα εμπνεύσουμε και πάλι τον Ελληνα και την Ελληνίδα και θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή