Πρωτοβουλία Ανάν για άρση αποκλεισμού των Κατεχομένων

Πρωτοβουλία Ανάν για άρση αποκλεισμού των Κατεχομένων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Ηνωμέ να Εθνη, με πρωτοβουλία του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν, επανήλθε χθες το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού των Κατεχομένων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πυκνώνουν οι εσωτερικές διεργασίες προς την ίδια κατεύθυνση, πάνω σε δύο άξονες: αφενός μέσω της απελευθέρωσης κονδυλίων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφετέρου με τη δρομολόγηση διεργασιών για την υιοθέτηση του Κανονισμού περί απευθείας εμπορίου E. E. – ψευδοκράτους.

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω την Εκθεσή μου, της 28ης Μαΐου 2004, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία υποδείκνυα ότι πρέπει να αρθεί η απομόνωση στον Βορρά», επισημαίνει ο κ. Ανάν απευθυνόμενος στα μέλη του Σ. A., με αφορμή τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το ζήτημα της ανανέωσης της εντολής που έχει η ειρηνευτική δύναμη στη νήσο. Υπενθυμίζεται ότι με την προ διετίας εκείνη Εκθεσή του (S/2004/437), ο κ. Ανάν καλούσε «όλα τα κράτη να συνεργαστούν, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, προκειμένου να εξαλείψουν κάθε αχρείαστα εμπόδια και περιορισμούς που προκαλούν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, και να προωθήσουν την ανάπτυξή τους, όχι για την αναγνώριση, αλλά για την εξυπηρέτηση του στόχου της επανένωσης».

Η χθεσινή επιλογή του κ. Ανάν να επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα έτυχε, όπως ήταν φυσικό, θερμότατης υποδοχής από την Αγκυρα. Θετικές αντιδράσεις στην τουρκική πλευρά, ωστόσο, προκαλούν και οι κινήσεις που καταγράφονται στην E. Ε.

Χθες ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς», ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει στους Τουρκοκυπρίους 198 εκατομμύρια ευρώ για την οικονομική τους ανάπτυξη, ως ένα μέρος του συνολικού πακέτου των 260 εκατομμυρίων, που είχε αποφασισθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του ήδη εγκεκριμένου από τους «25» χρηματοδοτικού Κανονισμού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα χρήματα θα διατεθούν για προγράμματα των οποίων στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών, η καλλιέργεια της επανασυμφιλίωσης με τους Ελληνοκυπρίους, η προσέγγιση με την E. E. και η προστασία της φύσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου ένα μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της E. E. θα επιδιώξουν με πρωτοβουλία της γερμανικής (από την 1η Ιανουαρίου) προεδρίας την έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Μέχρι τώρα ο Κανονισμός αυτός έχει μπλοκαριστεί, εξαιτίας της τουρκικής απαίτησης να εφαρμοστεί με διαδικασίες μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει για το θέμα να συνεργαστεί με τον νέο γ. γ. του OHE κ. Μπαν Κι Μουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή