Διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου – Σουφλιά

Διάρρηξη σχέσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου – Σουφλιά

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι εφικτή. Η κλήση σας προωθείται» θα επαναλάμβανε μονότονα το ηχητικό μήνυμα, αν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δύο πλευρές επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν μέσω σταθερού τηλεφώνου του ΟΤΕ. Για τους παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η διαφοροποίηση του κ. Γ. Σουφλιά από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης για την πολιτικά κρίσιμη υπόθεση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ήταν ίσως η μόνη από την ημέρα που ο πρώην υπουργός «επέστρεψε στο σπίτι του» (δηλαδή στη Ν.Δ.), που πραγματικά ενόχλησε τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Ολες οι υπόλοιπες, χωρίς να στερούνται σημασίας, είχαν αποδοθεί με… φυσικότητα από το Μέγαρο Μαξίμου στην πολιτική ιδιαιτερότητα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, ως συγγραφεύς του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., «δικαιούται να έχει αλλά και να διατυπώνει δημόσια την άποψή του». Και για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού, τη διέλυσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να παραβεί τον προσωπικό του κανόνα και να δηλώσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το κρισιμότερο στοίχημα

Αυτό συνέβη, όπως συνομολογούν κορυφαία στελέχη, για δύο λόγους:

– Διότι από το καλοκαίρι ακόμη, ο κ. Καραμανλής είχε καταστήσει σαφές σε όλους τους συνεργάτες του ότι θεωρεί τον ΟΤΕ προσωπικό του στοίχημα και θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αποκρατικοποίησής του, θεωρώντας ότι θα πρέπει πάση θυσία να προωθηθεί για τον Οργανισμό ένα μοντέλο εξυγίανσης ανάλογο με εκείνο που επελέγη για την Εμπορική. Μάλιστα, όπως θυμίζουν οικονομικοί κύκλοι, η σχετική απόφαση οριστικοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και η πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Οικονομίας στις 6 Σεπτεμβρίου.

– Διότι, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ ως βάση για την προώθηση αλλαγών, την επόμενη τετραετία, στη ΔΕΗ. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία, ατύπως επί του παρόντος, επεξεργάζεται το σχετικό απόσπασμα του κυβερνητικού προγράμματος.

Ανυποχώρητοι

Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα του ΟΤΕ μετατρέπεται στο κρισιμότερο, ίσως, της παρούσας κυβερνητικής θητείας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχ. Λιάπης, αν και είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη ρηξικέλευθες επιλογές που έχουν σημαντικό κοινωνικό κόστος ή δύνανται να προκαλέσουν εργασιακή αναταραχή, συνυπέγραψε την τροπολογία, παρότι θα μπορούσε να μην το πράξει, αφού ο ΟΤΕ δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες αρμοδιότητές του.

Την περασμένη Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τους κ. Αλογοσκούφη και Σουφλιά. Είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στις θέσεις του. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση των τριών, ο υπουργός Οικονομίας αποσαφήνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, είτε να τροποποιήσει είτε πολύ περισσότερο να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. «Είναι θέμα προσωπικής αλλά και κυβερνητικής αξιοπιστίας» φέρεται να δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, αποσπώντας τη σιωπηλή στήριξη του πρωθυπουργού.

Παρά την κατ’ αρχήν νίκη στα σημεία, ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις περαιτέρω εξελίξεις, καθώς το εγχείρημα είναι από τη φύση του δύσκολο και κάθε πρόσθετο πρόσκομμα δυσχεραίνει περαιτέρω τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αν υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης «πέμπτη φάλαγγα» που την υπονομεύει, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα», υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στα συρτάρια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει ήδη εναλλακτική λύση, η οποία θα ανασυρθεί σε περίπτωση ναυαγίου της προσπάθειας αναζήτησης στρατηγικού εταίρου.

Αλλωστε, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι και ο κ. Σουφλιάς είναι η πρώτη φορά που δείχνει να επιμένει μέχρι τέλους στη θέση του, παρότι βρίσκεται εκτός κυβερνητικού κλίματος. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να γνωρίζει ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν διαθέτει ισχυρούς «συμμάχους» εντός κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή. Κατά τους συνομιλητές του, ωστόσο, προσβλέπει στην απήχηση που έχουν οι απόψεις του στο εσωτερικό του κόμματος και στην κοινωνία, η οποία, όπως τονίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη επιλογές που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες ως προς τον στόχο και τα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή