ΠΑΣΟΚ: επιχείρηση προσέγγισης του ΣΥΝ

ΠΑΣΟΚ: επιχείρηση προσέγγισης του ΣΥΝ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός νέου τοπίου συγκλίσεων σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο με τον ΣΥΝ επιδιώκει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, χωρίς όμως να τρέφει ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες εκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων στην παρούσα τουλάχιστον φάση.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αξιολογήσει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κοινή στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησε στην από κοινού -και με το ΚΚΕ- αποχώρηση από τη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία για τον ΟΤΕ. Εκτιμά, δε, ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε  τα δύο κόμματα να «συνεργαστούν» σε δύο ακόμη κρίσιμα ζητήματα, διαμορφώνοντας κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά της Ν.Δ.: Πρώτον, στην υπόθεση των υποκλοπών προκειμένου η ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Και δεύτερον, έναντι της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ. Πρωτοβουλία, που οδηγεί στην αφαίρεση της θέσης του προέδρου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κατάργηση της εκπροσώπησης του ΣΥΝ στον κορυφαίο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αποστολή Ρέππα

Το δύσκολο, με δεδομένη τη μέχρι πρότινος «πολεμική» διάθεση του ΣΥΝ έναντι του ΠΑΣΟΚ, έργο της προσέγγισης των δύο κομμάτων στο Κοινοβούλιο έχει επιφορτιστεί ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος φέρεται να συνομιλεί πλέον σε τακτική βάση με τους κ. Φ. Κουβέλη και Δ. Χατζησωκράτη, αλλά ενίοτε και με τον κ. Αλ. Αλαβάνο. Ενώ, ενόψει των αλλαγών στην ΚΕΔΚΕ, δίαυλο επικοινωνίας έχει διαμορφώσει με τον ΣΥΝ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε, συνεπικουρούμενος από την κ. Μαρία Δαμανάκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλία σε «επίπεδο κορυφής» με τον κ. Αλ. Αλαβάνο, ώστε να αποτραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αφήνει ανοικτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Η διαφαινόμενη βελτίωση των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ προκαλεί ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη, που μέχρι πρότινος υποστήριζε πως η μεν Κουμουνδούρου αποδιδόταν σ’ ένα διμέτωπο αγώνα κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ το ΚΚΕ λειτουργούσε -και κατά πολλούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να λειτουργεί- ως «μαξιλάρι» για μια σειρά κρίσιμες επιλογές της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποδεχθεί εισηγήσεις ώστε να προβεί σε νέες κινήσεις καλής θέλησης προς τον ΣΥΝ. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μην προβεί σε «μεταγραφές» στελεχών προερχόμενων από τον ΣΥΝ, όπως είχε πράξει το 2004 με τους κ.κ. Μαρία Δαμανάκη και Μ. Ανδρουλάκη. Επίσης, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο καταρτίζει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνει πολλά σημεία συγκλίσεων με τον ΣΥΝ κυρίως στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Πολιτική συνεργασία

Ομως, τα ανωτέρω σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν την προαναγγελία μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου για την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων. Παρότι μια σειρά από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα οι κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Ευάγγ. Βενιζέλος, έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής, ο κ. Παπανδρέου έχει πεισθεί πως οι συνθήκες μέχρι τουλάχιστον τις προσεχείς εκλογές δεν είναι ώριμες. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, «ο κ. Γ. Παπανδρέου παρότι δεν έχει τάσεις «ηγεμονισμού» έναντι του ΣΥΝ, όπως κατ’ ορισμένους ο προκάτοχός του κ. Κ. Σημίτης, δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα που του παρέχει το γεγονός ότι ηγείται ενός μεγάλου κόμματος».

Εξάλλου, κάθε κίνηση προσέγγισης με τον ΣΥΝ θα προκαλούσε έντονες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου από την πλευρά του «Αριστερού Ρεύματος». Μάλιστα, οι πλέον απαισιόδοξοι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η βελτίωση στις σχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων θα έχει πολύ σύντομα ημερομηνία λήξεως. Οι ανωτέρω πηγές υποστηρίζουν πως στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές, και προκειμένου ο ΣΥΝ να διασφαλίσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή, θα αποδυθεί εκ νέου σε ένα σκληρό διμέτωπο αγώνα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αρχής γενομένης από τη συζήτηση στις 10 Ιανουαρίου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή