Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων

Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη κι αν έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια απο τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, οι πολίτες μοιάζουν να μη συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, αλλά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. με την… προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ ΣΟΚ! Στην παράδοξη αυτή διαπίστωση συμφωνούν οι περισσότεροι από τους ειδικούς στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» ζητώντας τους να αναδείξουν «ποιο είναι τελικά το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω των τελευταίων δημοσκοπήσεων».

Από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που ένα κυβερνών κόμμα διατηρεί την εκλογική του υπεροχή στα 2/3 της θητείας του, ενώ ασυνήθιστη εμφανίζεται και η υψηλότατη συσπείρωση τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από τους εκλογολόγους πιστεύουν ότι μόνον ένα απροσδόκητο πολιτικό γεγονός που θα δοκίμαζε πρωτόγνωρα τη συνοχή της κυβέρνησης θα ήταν ικανό να ανατρέψει την αδιαλειπτη υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ. «Και αυτό», όπως σημειώνει ενδεικτικά ο πρόεδρος της GPO κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, «υπό την προϋπόθεση ότι θα συνέβαιναν παράλληλα και άλλα γεγονότα που θα βελτίωναν την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του αρχηγού του».

Ο κ. Θεοδωρικάκος πιστεύει ότι η καταλυτική υπεροχή του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σημερινού ΠΑΣΟΚ. «Στις μέρες μας, που δεν υπάρχουν εμφανείς ιδεολογικές διαφορές, η δυναμικότητα του αρχηγού παίζει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο» εκτιμά και προσθέτει: «Εαν δείτε τους σχετικούς δείκτες, θα παρατηρήσετε ότι τον κ. Παπανδρέου κρίνουν καταλληλότερο πρωθυπουργό μόνον όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, εν αντιθέσει με τον κ. Καραμανλή που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από το ποσοστό της Ν.Δ. Επομένως» καταλήγει «δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση αναστροφής των σημερινών προβλέψεων, αν η εικόνα του κ. Παπανδρέου δεν βελτιωθεί εντυπωσιακά τους επόμενους μήνες»

Με την ανάλυση αυτή συμφωνεί σε γενικές γραμμές και ο κ. Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μarc A.E. Χαρακτηρίζει «δημοσκοπικό παράδοξο» το αδιάλειπτο προβάδισμα της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν η αξιωματική αντιπολίτευση να μην κερδίζει στις έρευνες στα 2/3 μια τετραετίας». Κατά τον κ. Γεράκη αυτό οφείλεται στο ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απαντήσει στο απλοϊκό ερώτημα γιατί επιθυμεί να ξαναψηφισθεί από τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που εισηγείται το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν ως μια λύση του παρελθόντος που τη ζήσαμε και την απορρίψαμε».

Μια συναφή παραδοξότητα εντοπίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της VPRC κ. Γιάννης Μαυρής. «Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε στις έρευνες τη δυσαρέσκεια του κόσμου να μη στρέφεται μόνον έναντι της κυβέρνησης, αλλά εξίσου και στον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση». Για τον κ. Μαυρή, ωστόσο, το πρόβλημα της Χαρ. Τρικούπη δεν εντοπίζεται μόνο στην ηγεσία της. «Θεωρώ ότι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πείσει έχει πλέον βαθύτερα αίτια που πρέπει να αναζητηθούν στη σταδιακή απώλεια της ιδεολογικής του ταυτότητας, στην ασάφεια του πολιτικού του λόγου και στο γεγονός ότι με τις κοινωνικες αλλαγές της τελευταίας 15ετίας το συγκεκριμένο κόμμα έχει απωλέσει τους προνομιακούς του ψηφοφόρους, όπως ήταν στο παρελθόν ο αγροτικός κόσμος και τα μικρομεσαία εισοδήματα». Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής της VPRC πιστεύει ότι «όσο το ΠΑΣΟΚ θα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε παρωχημένους λαϊκισμούς και σε αποσπασματικές νεωτερικές προτάσεις, η Ν.Δ. θα φαίνεται ότι παίζει στην πολιτική σκακιέρα χωρίς αντίπαλο».

Στη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα αναφέρεται και κ. Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis. «Ολα τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, μηδέ εξαιρουμένων των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, δεν έδειξαν να επηρεάζουν σημαντικά την εκλογική εικόνα. Σε όλα σχεδόν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εξακολουθεί να προηγείται η Ν.Δ. Αν υπάρξει και εκλογικός αιφνιδιασμός, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ας σημειωθεί ότι ακόμη και ο συνήθως επιφυλακτικότερος στις προβλέψεις του εκλογολόγος κ. Ηλίας Νικολακόπουλος μίλησε για «σαφές προβάδισμα της τάξεως του 2-2,5% υπέρ της Ν.Δ.» διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχέγγυο νίκης από τη σημερινή κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή