Διπλωματικές σχέσεις με το Μαυροβούνιο

Διπλωματικές σχέσεις με το Μαυροβούνιο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Ποντγκόριτσα υπέγραψαν χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μαυροβούνιος ομόλογός της κ. Μίλαν Ρόσεν, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του. Η υπουργός των Εξωτερικών που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία ευχήθηκε στον κ. Ρόσεν «καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του» τονίζοντας ότι «η φίλη χώρα του Μαυροβουνίου πέτυχε την ανεξαρτησία της με συνθήκες δημοκρατικότητας, διαφάνειας, σταθερότητας και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε τη μετάβαση των σχέσεών της με τη Σερβία, στη σημερινή νέα κατάσταση, μέσα σε αμοιβαία κατανόηση, καλή γειτονία και συνεργασία». Η κ. Μπακογιάννη διαβεβαίωσε επίσης για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδος στην προσέγγιση του Μαυροβουνίου με την Ε. Ε., υπογραμμίζοντας την ανάλογη συμμετοχή του γειτονικού κράτους στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ. Εκανε γνωστό τέλος ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί η ίδρυση της ελληνικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα» και ότι «οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους».

Από την πλευρά του ο Μαυροβούνιος υπουργός ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη, καθώς, όπως είπε, «είναι μεγάλη τιμή για ένα μικρό κράτος, αν και είμαστε πολύ παλιό ευρωπαϊκό κράτος, να αποκαθιστά τέτοιες σχέσεις με την Ελλάδα και βεβαίως ιδιαίτερη τιμή που συνάπτουμε αυτές τις σχέσεις με τη φίλη χώρα Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα και το άνοιγμα της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Αθήνα, θα δώσουν αληθινή ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεών μας» κατέληξε ο κ. Ρόσεν, ο οποίος προσκάλεσε την κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί σύντομα το Μαυροβούνιο, κάτι που η ΥΠΕΞ απεδέχθη «με μεγάλη χαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή