Περιορίζεται το ποσοστό των ανέργων

Περιορίζεται το ποσοστό των ανέργων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,3% περιορίστηκε, το τρίτο τρίμηνο του 2006, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα, τα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1998. Το ποσοστό ανακοίνωσε χθες, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας έτσι στην κριτική του ΠΑΣΟΚ περί «αντιλαϊκής» οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, η ανεργία διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 8,3% από 11,3% που ήταν το Μάρτιο του 2004 (σ. σ. 10,1% και 9,7% τα αντίστοιχα τρίμηνα 2004 και 2005). «Σήμερα στην Ελλάδα επιπλέον 250.000 συμπολίτες μας έχουν εργασία», επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι «και ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε από 530.000 σε 400.000 άτομα».

Ο ίδιος απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι αποκρατικοποιήσεις, και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «ανθίσταται σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο να κινήσει τα πράγματα προς τα εμπρός». Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας δεν είναι άσχετη και με την αντιπαράθεσή του με τον κ. Γ. Σουφλιά, καθώς χαρακτηρίστηκε «ακραία νεοφιλελεύθερος». Απάντησε ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν στην καθημερινότητα των πολιτών «στην πρόοδο, την οποία βιώνουν οι πολίτες». «Το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε κάθε πρωτοβουλία, κι όμως ο αρχηγός του ζητάει μία νέα ευκαιρία… δεν θα την πάρει γιατί ακόμα δεν έχετε απολογηθεί για τα πεπραγμένα του παρελθόντος» κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

«Γιατί αυτά δεν τα λέτε στους ίδιους τους ανέργους αλλά μιλάτε υπό την προστασία του Κοινοβουλίου», ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε εικονικά τα στοιχεία της ανεργίας και υποστήριξε ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα πάρει την ευκαιρία διακυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές.

Εντονη ήταν και η αντιπαράθεση για την υγεία, με πρωταγωνιστή τον κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν απέφυγε και τις έμμεσες αιχμές για τον προκάτοχό του: «Βεβαίως και τα ράντζα δεν έχουν εκλείψει, σκοπός δεν είναι να τα εξαφανίσουμε από τη θέα αλλά να εξαλείψουμε τους λόγους που επιβάλλουν την ύπαρξή τους και συμβάλλουν να σωθούν ζωές». Στις επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και την αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών μέχρι το Σεπτέμβριο, αντέδρασαν έντονα οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) και Αθ. Λεβέντης (ΣΥΝ).

Απολογισμό δράσης κατέθεσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, εμμένοντας ιδιαίτερα στην έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Μέχρι χθες είχαν καταβληθεί 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών επιδοτήσεων. Αίσθηση προκάλεσε και η κατάληξη του γενικού εισηγητή της Ν.Δ. κ. Νικ. Λέγκα. «Δεν ξέρω εάν, με την εισήγησή μου, έπεισα για την αξιοπιστία του προϋπολογισμού… ίσως το καταφέρουν καλύτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί με αυτά που θα πουν, θα πείσουν το λαό να συνεχίζει να εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή» είπε, προκαλώντας χειροκροτήματα στην αίθουσα.

Οξύτερη ήταν η ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας κ. Π. Δούκα, ο οποίος και χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «νεκροταφείο ιδεών και προτάσεων». Ειδικά για το ζήτημα του ΟΤΕ, ο κ. Δούκας κατηγόρησε προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του περί αντιστροφής της διαδικασίας πώλησης: «η χώρα διψάει για επενδύσεις και εσείς τι κάνετε; Απειλείται τους επενδυτές ότι κρατάτε το δικαίωμα να τους διώξετε!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή