ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΝΧΑΝΕΝ

«Το μέλλον της Τουρκίας είναι να ενταχθεί στην Ε.Ε.»

Η Τουρκία είναι μια χώρα, «μέλλον της οποίας είναι να ενταχθεί στην Ε. Ε.», σημείωσε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου παραδίδει την προεδρία της Ενωσης στη Γερμανία την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βανχάνεν, η Αγκυρα «δεν πληροί τις προϋποθέσεις» που ετέθησαν και ως εκ τούτου «θα υποστεί συνέπειες», με άλλα λόγια την επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αποφάσισαν οι «25» την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ποινή «προσωρινή επιβράδυνση» για να εμφανίσει ως επιτυχία το ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν σταμάτησαν», ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έθεσε ουσιαστικά στην ίδια μοίρα τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε. Ε. και την έναρξη απ’ ευθείας εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων – Ε. Ε. Ζήτησε δε από την επερχόμενη γερμανική προεδρία της Ενωσης να συνεχίσει τις προσπάθειες. Μάλιστα, οι Φινλανδοί προωθούν την εντός της εβδομάδος έναρξη της διαπραγμάτευσης μέχρι και επτά από τα 35 κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τις αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων που συνέρχεται αύριο, για την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Παρέμβαση πρωθυπουργού

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε χθες το συντονιστικό όργανο των συμβασιούχων με σημείο αιχμής «την ομηρία, την οποία εξακολουθούν να υφίστανται οι συμβασιούχοι». Κατά τους υπογράφοντες την επιστολή (Γ. Κοκκινάτο, Σ. Προβατά, Α. Καπελαρή, Γ. Μιχαλόπουλο και Π. Σκάλκου) «η κορυφαία αδικία που συντελέστηκε ήταν ο αποκλεισμός των συμβασιούχων που έχουν πολυετή προϋπηρεσία από 5, 10 έως και 25 χρόνια, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά έχουν με βάση τον ν. 2190 τετράμηνα κενά (το Π. Δ. καθόριζε ως μία από τις προϋποθέσεις την τρίμηνη διακοπή)». Οι συμβασιούχοι ζητούν την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, καθώς όπως αναφέρουν, με το Προεδρικό Διατάγμα Παυλόπουλου δικαιώθηκαν μόνο 33.000, ενώ αποκλείστηκαν χιλιάδες άλλοι. «Θα πρέπει επιτέλους να λυθεί οριστικά το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, να τακτοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εκκρεμότητες και να σταματήσουν να γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων σε θέσεις παγίων και διαρκών αναγκών», καταλήγει το συντονιστικό όργανο στην επιστολή του.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Εγκρίθηκε από τη Βουλή

Δεκτός κατά πλειοψηφία έγινε χθες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Βέρριου στη θέση του προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν. Δ., ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Πετσάλνικος, ενώ λευκό δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, Μ. Παπαϊωάννου και Α. Κακλαμάνης. Ο τ. πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής αλλαγής, ώστε να περιληφθούν στη δικαιοδοσία του σώματος και οι χώροι κράτησης και μεταγωγών. Σχολιάζοντας την απόδραση κακοποιών με ελικόπτερο προ μηνών ύστερα από ερώτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Βέρριος έκρινε ότι σημειώθηκε αδράνεια των φυλάκων που δεν αντέδρασαν ούτε καν με προειδοποιητικές βολές. Εξάλλου ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας τόνισε ότι ο νόμος είναι σαφής για τις αρμοδιότητες του Σώματος, που αφορούν αποκλειστικά το χώρο των φυλακών, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα σώματα στην ΕΛ. ΑΣ.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δυσαρέσκεια Χριστόδουλου

Τη δυσαρέσκειά του, για τον περιορισμό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να μη θίγονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων κατοίκων τους, εξέφρασε, χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. «Στο Λονδίνο και στην Ιταλία οι δημόσιες αρχές αποφάσισαν, για να μην ενοχλούνται τάχα οι Μουσουλμάνοι μετανάστες, να περικόψουν κάθε δημόσια εκδήλωση προβολής των Χριστουγέννων που θα μπορούσε να θίξει τους μουσουλμάνους», σημείωσε ο κ. Χριστόδουλος και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι πρόσχημα χωρίς λογική βάση και ότι δεν θα έλθει μια τέτοια μέρα στην πατρίδα μας που θα αναγκαζόμαστε να κρυβόμαστε στο ίδιο μας το σπίτι γιατί θα είμαστε χριστιανοί. Το απορρίπτει η λογική και η ιστορία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή