Κόντρα για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

Κόντρα για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άκρατη και εν πολλοίς ατεκμηρίωτη πολιτική ακαμψία, η ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να εμμένει στην έναρξη του νέου τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από την ψήφιση του νέου νόμου και όχι ένα χρόνο αργότερα, όπως με μεταβατική διάταξη προβλέπει ο προς ψήφιση νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ του κ. Ηλ. Δόλγιρα, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, και του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Παυλόπουλου, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, αφού ο εκπρόσωπος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής συνδικαλιστικής οργανώσεως, αν και παραδέχθηκε ότι το σύστημα αξιολογήσεως, που ισχύει με τον κώδικα του 1999, «είναι ένα χάλι που δεν μπορεί να συνεχισθεί στη δημόσια διοίκηση», εν τούτοις με ελαφρότητα υποστήριξε ότι «δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν γίνει και κάποιο λάθος» με το νέο σύστημα, που δεν έχει την κατάλληλη υποδομή για να ισχύσει από τώρα.

Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Α. Λυκουρέντζου, αν έχει έστω και μία περίπτωση να καταγγείλει για διορισμό ή προαγωγή τα τελευταία χρόνια εκτός νομότυπων διαδικασιών ΑΣΕΠ, ο κ. Δόλγιρας ξέφυγε λέγοντας ότι η ΑΔΕΔΥ υπερασπίζεται όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Τόνισε πάντως ότι οι συμβάσεις έργου, που είναι χιλιάδες, γίνονται εκτός ΑΣΕΠ και συνιστούν καθεστώς αδιαφάνειας. Το μείζον όμως θέμα που εστίασε την κριτική του, το οποίο και μόνο είναι λόγος να διαφωνεί η ΑΔΕΔΥ με τον νέο κώδικα, είναι η ακροτελεύτια διάταξη με την οποία ορίζεται πως ο νέος τρόπος αξιολόγησης θα εφαρμοστεί από 1/1/2008.

«Προαπαιτούνται εκθέσεις αξιολόγησης για όλους τους υπαλλήλους και αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως», αντέτεινε ο κ. Παυλόπουλος, αλλά ο κ. Δόλγιρας επέμεινε: «Αφαιρέστε εσείς τη διάταξη κι εμείς θα βοηθήσουμε να γίνουν τάχιστα». Κατά τον υπουργό, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει θα είναι μόλις εννέα μήνες, αλλά κατά τον κ. Δόλγιρα θα είναι τέσσερα χρόνια από το 2007, αφού όσοι επελέγησαν από τη σημερινή κυβέρνηση το 2004, θα αξιολογηθούν μέσα στο 2007 και μοιραία μετά τρία χρόνια πάλι.

Ο κ. Παυλόπουλος ρώτησε τον συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ εάν ήταν καλύτερο το σύστημα αξιολόγησης με τον κώδικα του 1999, και το μόνο θετικό που επισήμανε ο κ. Δόλγιρας είναι ότι υπήρχε με το τότε σύστημα δυνατότητα προσφυγής του αδικηθέντος. «Και τώρα υπάρχουν κατατεθειμένες αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ· μάλιστα, ο εισηγητής για πρώτη φορά ζητεί αιτιολόγηση για τη συνέντευξη, αν και η συνέντευξη υπάρχει για τα διευθυντικά στελέχη από το 1999», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. «Δεν χειροκροτήσαμε κανένα σύστημα», τόνισε ο κ. Δόλγιρας, που πάντως απέφυγε να σχολιάσει, όπως του ζήτησαν τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Α. Λυκουρέντζος, τα περίφημα αποκαταστατικά άρθρα του ν. 2190/94, που με μόνη την υποστήριξη ότι κάποιος διώχθηκε, επανεντάχθηκε στη Δημόσια Διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή