Οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. για ΕΚΑΣ

Οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. για ΕΚΑΣ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουσιαστική πολιτική παρέμβαση συνιστά η κατάθεση ερωτήσεως από 8 βουλευτές της Ν.Δ. προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης του ΕΚΑΣ στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Οι κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Δημ. Γαλαμάτης, Π. Αλιβιζάτος, Α. Καρπούζας, Θ. Θαλασσινός, Γ. Κουράκος και Απ. Κωστόπουλος επισημαίνουν ότι η δεκαετής εφαρμογή καταβολής του ΕΚΑΣ παρουσιάζει στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να αδικούνται χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις:

Συνταξιούχοι που μετατάσσονται σε ανώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο λόγω αύξησης της σύνταξής τους κατά το ποσοστό της εισοδηματικής πολιτικής, μεταπίπτουν στο κατώτερο ποσό του ΕΚΑΣ, που αντιστοιχεί στο ανώτερο κλιμάκιο, κι έτσι οι συντάξεις μειώνονται αντί να αυξάνονται. Οσες συντάξεις ξεπερνούν έστω και κατά 1 ευρώ το όριο του εισοδηματικού κλιμακίου και μετατάσσονται σε άλλο ανώτερο, μειώνονται τον χρόνο κατά 535 ευρώ από το α΄ κλιμάκιο στο β΄, κατά 388 ευρώ από το β΄ στο γ΄, κατά 348 ευρώ από το γ΄ στο δ΄. Η ισόποση χορήγηση του ΕΚΑΣ στα ποσά του κάθε κλιμακίου συντηρεί χρόνια τώρα τις συντάξεις σε χαμηλά επίπεδα. Η εφαρμογή του συστήματος του ΕΚΑΣ λειτουργεί και υπέρ της εισφοροαποφυγής.

Με δεδομένο, σημειώνουν οι βουλευτές, ότι η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ ολοκληρώνεται την 1/1/2008, ερωτούν τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης αν εξετάζουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του ΕΚΑΣ στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή