ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λήξαν» το επεισόδιο μεταξύ Αλογοσκούφη – Σουφλιά

Το επεισόδιο μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ για τον τρόπο περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ έληξε επί του παρόντος, κατόπιν άνωθεν οδηγίας. Η διαφωνία, ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί εκ νέου, όταν η κυβέρνηση αποσαφηνίσει τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες θα επιχειρηθούν οι αλλαγές που δρομολογούνται. Επίσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει ο προβληματισμός για τις συνέπειες του επεισοδίου, ενώ για πρώτη φορά, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έδειξαν την έξοδο στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διά του κ. Θ. Ρουσόπουλου επέλεξε χθες την τακτική των ίσων αποστάσεων, αν και είναι κοινό μυστικό ότι έχει ενοχληθεί από τη στάση του κ. Σουφλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών, αλλά και του κ. Ρουσόπουλου με τους κ. Αλογοσκούφη και Σουφλιά, προκειμένου να μην υπάρξει συνέχεια. Το νέο επεισόδιο στις σχέσεις των δύο ανδρών σημειώθηκε μετά τις συνεντεύξεις του κ. Αλογοσκούφη στο «Βήμα της Κυριακής» και στον «Ελεύθερο Τύπο», στις οποίες ο υπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «λογικές πέμπτης φάλαγγας».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον κ. Σουφλιά, ο οποίος σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή επανέλαβε ότι δεν ήταν ενήμερος για την τροπολογία, αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Αλογοσκούφης επανέρχεται στο θέμα και σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζει να λέει ψέματα.

Χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα, ο κ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα, δηλώνοντας: «Λήξαν το θέμα με τον κ. Σουφλιά». Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Σουφλιά έλεγαν χθες ότι για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το θέμα είχε κλείσει από την Πέμπτη. Πρόσθεταν ακόμη ότι δεν απουσίαζε μόνον ο κ. Σουφλιάς από την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, αλλά και άλλοι υπουργοί και υπογράμμιζαν ότι η χθεσινή και η σημερινή είναι πολύ σημαντική ημέρα για το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς χθες κατατέθηκαν οι οικονομικές προσφορές για το οδικό έργο Τρίπολης – Πάτρας – Πύργου – Τσακώνα και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για την Ιόνια Οδό. Η τελευταία αυτή παρατήρηση συνιστά έμμεση επισήμανση ότι ο κ. Σουφλιάς ασχολείται με τα του οίκου του και μάλιστα επιτυχώς και θεωρείται απάντηση στον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι όποιος διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, πρέπει να παραιτείται. Και ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μ. Εβερτ, όμως, κάλεσε τον Θεσσαλό πολιτικό «να σταματήσει τα γινάτια», ενώ ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης επιχείρησε κατευναστική παρέμβαση, δηλώνοντας «ειρήνη ημίν».

«Για την κυβέρνηση το θέμα του ΟΤΕ έχει κλείσει και δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς την ουσία του ζητήματος μεταξύ μελών της κυβέρνησης» είπε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη, απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Σουφλιά ή οποιουδήποτε άλλου υπουργού ούτε και θέμα αποπομπής. Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχουν «λογικές πέμπτης φάλαγγας» μέσα στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι επικοινώνησε με τον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν έδωσε την έννοια που δίνουν σε αυτή τη δήλωση ορισμένα δημοσιεύματα.