Θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις διαβεβαιώνει τώρα ο Γκιουλ

Θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις διαβεβαιώνει τώρα ο Γκιουλ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι επί φινλανδικής προεδρίας, εντός του έτους δηλαδή, θα ανοίξουν κάποια κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την Ε.Ε. εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος παρέσχε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την πλήρη ένταξή της στην Ενωση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις πιέσεις για την έναρξη απευθείας εμπορίου μεταξύ Κατεχομένων και Ε.Ε., χαρακτήρισε «μύθο που υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα» τα περί οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

«Η Τουρκία αναμένει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσουν πριν από το τέλος του χρόνου με το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων για διαπραγμάτευση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε: «Ολα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα κεφάλαια της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, του χρηματιστικού ελέγχου, της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής πολιτικής και της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής».

Ο κ. Γκιουλ ανέφερε επίσης ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και «παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της πλήρους ένταξης στην Ε.Ε. Δεν θα υπάρξει απομάκρυνση από τον στόχο αυτόν», είπε, αν και δεν παρέλειψε να επικρίνει την Ενωση για την απόφασή της να παγώσουν 8 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε ότι η απόφαση «δεν είναι συμβατή με την ουσία των ευρωτουρκικών σχέσεων» και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι χρησιμοποίησε την εκκρεμότητα του Κυπριακού ως «πρόσχημα» εναντίον της χώρας του. Κατηγόρησε επίσης τους «25» ότι «δεν έχουν στρατηγικό όραμα» όταν αποφασίζουν να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εξέφρασε την προσδοκία του ότι η Ευρώπη θα κατανοήσει σύντομα τη στρατηγική σημασία της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Σλοβενίας, απέρριψε ως «μύθο που υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα» τους ισχυρισμούς ότι οι Τουρκοκύπριοι υποβάλλονται σε οικονομική απομόνωση.

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να μετέχει στις διαβουλεύσεις για το θέμα του εμπορίου μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση της σταθερής θέσης της ότι «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σημαίνει πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους». Αρνήθηκε, τέλος, να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσει η Λευκωσία στη σημερινή συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. για το άνοιγμα κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή