Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Αγκυρας – E.E.

Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Αγκυρας – E.E.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαμηλούς τόνους και, σχετικά, περιορισμένες φιλοδοξίες σε ό, τι αφορά την υπόθεση Τουρκία εμφανίζεται η επερχόμενη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καθιστά σαφές ότι κύρια προτεραιότητά της για το προσεχές εξάμηνο στο οποίο θα βρεθεί στο τιμόνι της Ενωσης είναι η αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού συνταγματικού ζητήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως προεδρεύοντος του συμβουλίου υπουργών των «27» πλέον κρατών-μελών μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ εξήγησε ότι με τη «λογική και υπεύθυνη» απόφαση που ελήφθη για την επιβράδυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας «υποδείξαμε (στην Αγκυρα) τι αναμένουμε» στο θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου περί επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας – Ε. Ε. και προς την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση δε, «η πόρτα δεν έκλεισε για την Τουρκία», όμως «τα πάντα θα κριθούν από το πώς θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις».

Τα δύο κύρια ζητήματα είναι εν προκειμένω η πρόοδος της ιδίας της διαπραγματευτικής διαδικασίας και το ζήτημα του Κανονισμού περί απ’ ευθείας εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων – Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ο κ. Στάινμαγιερ προσδιόρισε τον αριθμό τους για το προσεχές μέλλον σε «δύο έως τέσσερα», κάτι που αναμένεται άλλωστε να διαφανεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, η οποία και χειρίζεται το θέμα.

Οσον αφορά τον εμπορικό κανονισμό, ο οποίος παραμένει παγωμένος από το 2004, αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «δεν είναι ανέφικτη» η πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησής του και προς τούτο θα πρέπει, προσέθεσε, να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, προφανώς μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αναμφίβολα και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αγκυρας, για την εκ νέου δρομολόγηση της υλοποίησής του. Οπως σημείωσε, δε, η Γερμανία βρίσκεται προς τούτο σε συνεχή επαφή με την απερχόμενη φινλανδική προεδρία της Ε. Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Αν η Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει ζήτημα για -λίγο έως πολύ- όλες τις προεδρίες της Ε. Ε., κύριο μέλημα των Γερμανών αναμένεται να αποτελέσει το συνταγματικό. Οπως σημείωσε ο κ. Στάινμαγιερ, τα ουσιώδη «ραντεβού» του εξαμήνου είναι δύο. Πρώτο είναι η 50ή επέτειος της ίδρυσης της Ενωσης, τον Μάρτιο, όταν στόχος είναι να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν των «27», που θα ανοίγει και επισήμως τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με «τη σαφέστερη δυνατή διατύπωση του σκοπού και των στόχων του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Τον Ιούνιο, το Βερολίνο θα παρουσιάσει εν όψει της συνόδου κορυφής του μηνός εκείνου έκθεση, στην οποία αφ’ ενός θα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων σχετικά με το μέλλον της συνταγματικής συνθήκης, αφ’ ετέρου θα δίνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών.

Σκοπός και ελπίδα των Γερμανών, δήλωσε ο κ. Στάινμαγιερ, είναι να καταθέσουν μια «βιώσιμη πρόταση με την οποία θα συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη», τόσο τα 18 που έχουν ήδη επικυρώσει τη Συνθήκη όσο και εκείνα που είτε, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, το απέρριψαν είτε όπως η Βρετανία ή η Δανία αδυνατούν να το επικυρώσουν. Οπως προσέθεσε, θα πρέπει και οι χώρες αυτές να μην οχυρωθούν πίσω από ένα παλαιό ή και υποθετικό «όχι», αλλά να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή