Μπακογιάννη: Αν χρειαστεί θα πάμε και σε εκλογές

Μπακογιάννη: Αν χρειαστεί θα πάμε και σε εκλογές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που συναντήσουν εμπόδια οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. «Η κοινή γνώμη», τόνισε, «αντιλαμβάνεται και μας λέει, όχι απλώς να προχωρήσουμε, αλλά να προχωρήσουμε ταχύτερα και αν συναντήσουμε εμπόδια να πάμε σε εκλογές και με τη δική της βοήθεια θα τα ξεπεράσουμε».

Διαδεχόμενη στο βήμα τον τ. πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη διέψευσε τη γενικευμένη καταγγελία του για παντελή αποτυχία της Ν.Δ. στην τριετία και κλίμα απαισιοδοξίας: «Δεν είναι φαινομενική η επιτυχία της Ν.Δ. κ. Σημίτη. Δεσμευθήκαμε να λέμε την αλήθεια και αυτή να καταγράφεται. Κι αυτό κάνουμε. Η κυβέρνηση βρίσκεται στον ορθό δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντιδρά, αν και διαφορετικά θέλει η κοινή γνώμη που επιθυμεί να προχωρήσουν. Υπάρχουν κίνδυνοι για όσους καθυστερούν, αλλά και όσους μεμψιμοιρούν», κατέληξε, αφήνοντας αιχμές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά.

Σαφές όμως μήνυμα ότι είναι παρών στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος έστειλε και ο κ. Σημίτης. Παρόντος του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης επιχείρησε να αποδομήσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Απέδωσε τους ρυθμούς ανάπτυξης στο έργο του ΠΑΣΟΚ «που χρειάζεται συνέχεια» και έκανε λόγο για πέντε αποτυχίες της κυβέρνησης εις ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, τη συμπίεση των μισθών, τη διόγκωση των ελλειμμάτων, τη φορολογία, τη συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη φορολογική πολιτική, επισημαίνοντας «ότι από 160 ευρώ φόρου, που πλήρωναν οι μισθωτοί για κάθε 100 ευρώ φόρου των επιχειρήσεων το 2004, τώρα οι μισθωτοί πληρώνουν 212 ευρώ». Ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε τις κυβερνητικές επιτυχίες στη μείωση των ελλειμμάτων και των πρωτογενών δαπανών, υπονοώντας σαφώς δημοσιονομικά τρικ και επετέθη σφόδρα για το ζήτημα των «ειδικών λογαριασμών», υπενθυμίζοντας δέσμευση του κ. Καραμανλή, από το 2003, για κατάργησή τους. «Εμειναν λόγια του αέρα», σχολίασε, για να καταλήξει ότι «η μεγαλύτερη επιτυχία της Ν.Δ. είναι ο πεσιμισμός που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία». «Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, η πολιτική που εμείς διαμορφώνουμε στο ΠΑΣΟΚ και θα εφαρμόσουμε μετά τις εκλογές», κατέληξε.

Ο αφορισμός όμως της υπουργού Εξωτερικών για τις εκλογές πυροδότησε αντιδράσεις και αντιμετωπίσθηκε με ειρωνεία από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδη: «Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συζητεί για εκλογές; Εχει κάθε άνεση να συνεχίσει. Αν ψάχνει δρόμο για έξοδο, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να σας διευκολύνει». Ο κ. Σημίτης δεν έχει ανάγκη συνηγόρου. Τα είπε πολύ καλά, έδωσε συνέχεια στην ειρωνεία ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 θα έχει εξελληνιστεί το «φτηνό λάπτοπ» των 100 ευρώ και θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους τους μαθητές.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι στο 18μηνο που ισχύει ο νέος επενδυτικός νόμος έχουν υποβληθεί 4.236 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί 2.328 και είναι επενδυτικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ με άμεσο αποτέλεσμα 10.388 νέες θέσεις εργασίας. Εξάλλου χαρακτήρισε ως απολύτως επιτυχή τη διαχείριση των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στα μέσα Δεκεμβρίου σε επίπεδο συμβάσεων είχε καλυφθεί σε ποσοστό 87,6% και πληρωμών στο 54,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή