Πλήρης οικονομική εξυγίανση

Πλήρης οικονομική εξυγίανση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία κατ’ εξοχήν πολιτική ομιλία, στην οποία θα κυριαρχεί η δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει, εντός της τετραετίας, τις προεκλογικές εξαγγελίες της και ταυτοχρόνως να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την πλήρη εξυγίανση της οικονομίας, αναμένεται να κλείσει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007 στη Βουλή.

Στους διαδρόμους και το κοινοβουλευτικό παρασκήνιο, πάντως, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πρόσφατη κόντρα του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα με τον ΣΥΝ, και κυρίως γύρω από το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο, μετά τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο σχετικός προβληματισμός έγινε εντονότερος, μετά την προχθεσινή παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής, αλλά και τις σχετικές αναφορές του υπουργού Μεταφορών. Την Τρίτη το βράδυ, ο κ. Μιχ. Λιάπης, σε φιλική συζήτηση με δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, μέσα στο 2007, ενώ απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέφευγαν χθες να σχολιάσουν την ουσία των παραπάνω τοποθετήσεων και χαρακτήριζαν αυτονόητα τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη στη Βουλή. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα περιλαμβάνει εκπλήξεις και θα κινηθεί εντός των αναμενόμενων πλαισίων.

Στη βάση αυτών των πληροφοριών, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να προβεί σε αναλυτική απαρίθμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, με έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ανόρθωση της οικονομίας, την ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ισχυρού και υγιούς πλαισίου, ικανού να εξασφαλίσει τη μεσομακροπρόθεσμη άσκηση πολιτικών προς όφελος των πολλών. Αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής στις δεσμεύσεις της για αύξηση των αγροτικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ καθώς και για την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, οι αναφορές του πρωθυπουργού στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι εκτενής. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να υπενθυμίσει τη δέσμευση που ανέλαβε από τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ για την κατάρτιση ενός κοινού συμφώνου μεταρρυθμίσεων για «την Ελλάδα που θέλουμε στα επόμενα χρόνια»». Θα εκφράσει την ικανοποίησή του για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας και θα υπογραμμίσει με έμφαση τις αλλαγές στον ΟΤΕ.

Θα ασκήσει, ακόμη, έντονη κριτική στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προωθήσει αλλαγές για αυτοχρηματοδοτούμενη ανάπτυξη, στέρεο κοινωνικό κράτος και περισσότερες θέσεις εργασίας. Τέλος, θα επαναλάβει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα προωθηθεί το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή