Προϋπολογισμός με το βλέμμα στις κάλπες

Προϋπολογισμός με το βλέμμα στις κάλπες

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικό σκηνικό διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να ομιλούν ανοικτά για την επόμενη αναμέτρηση. Αρχής γενομένης, την Τρίτη, από την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σειρά μελών του υπουργικού συμβουλίου έκαναν λόγο χθες για το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, αποστασιοποιούμενοι από την επίσημη κυβερνητική θέση περί εξαντλήσεως της τετραετίας.

Εις ό, τι αφορά την οικονομία, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κεφαλαιοποίησε πολιτικά το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και εμφανίστηκε ως εκφραστής της «φιλελεύθερης τάσης με έμφαση στην κοινωνία». Στον απόηχο της αντιπαράθεσης με τον, απόντα και χθες από τη Βουλή, κ. Γ. Σουφλιά, ο υπουργός Οικονομίας απέδειξε, παρόντος του πρωθυπουργού, ότι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του και επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε όλους όσοι του αποδίδουν εσχάτως το χαρακτηρισμό του «ακραία νεοφιλελεύθερου». Συνεχής ήταν η αναφορά του στα οφέλη των μεταρρυθμίσεων για τους πολίτες αλλά και η επανάληψη της φράσης «η κυβέρνηση ό, τι υπόσχεται, το υλοποιεί».

Ο υπουργός Οικονομίας διέθεσε το μισό της σχεδόν ωριαίας ομιλίας του αναπτύσσοντας τις δράσεις υπέρ των πολιτών «μαζί με τους οποίους, και για τους οποίους γίνονται οι μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, στις αυξήσεις των συντάξεων του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ, τις φοροαπαλλαγές για ειδικές ομάδες πληθυσμού και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ενώ ακόμη και η δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδήγησε, όπως είπε, σε αύξηση των επενδύσεων και, τελικά, στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Για το ζήτημα του ΟΤΕ υποστήριξε ότι η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα για το 2007, «για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και, εν τέλει, τα νοικοκυριά». Αποκάλυψε δε και την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2002, επί ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφερόταν ως προτεραιότητα της τότε κυβέρνησης η σύναψη διεθνών συνεργασιών, προκειμένου να διασφαλισθεί και ιδιωτικό μάνατζμεντ. «Καλά τα λέγατε τότε, και συμφωνούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, «τώρα τι πάθατε και πως περιμένετε να σας πάρει κανείς στα σοβαρά» αναρωτήθηκε.

Στην πράξη, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου πραγματοποίησε χθες απολογισμό των πεπραγμένων της τριετίας, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της εισόδου στην τελική προεκλογική ευθεία. Ειδικά δε η επιλογή του να ευχαριστήσει ονομαστικά τους υφυπουργούς Π. Δούκα, Α. Μπέζα, Χρ. Φώλια αλλά και τον απελθόντα Α. Ρεγκούζα, έδωσε την ευκαιρία στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Φλωρίδη να σχολιάσει πως «η ανταλλαγή ευχαριστιών συνηθίζεται σε τελετές αποχαιρετισμού, σήμερα αποχαιρετηθήκατε μεταξύ σας, σε λίγους μήνες περιμένει να σας αποχαιρετίσει και ο ελληνικός λαός». Ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας στην έκκληση Αλογοσκούφη προς τους πολίτες για πάταξη της «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» της εισφοροδιαφυγής, τον κατηγόρησε ως τον πολιτικό που συνέβαλε περισσότερο από όλους στο ακαταδίωκτο των φοροφυγάδων και της νομιμοποίησης του μαύρου χρήματος. Μάλιστα, αναφερόμενος στον ΟΤΕ, έθεσε το ερώτημα «τι θα συμβεί εάν εμφανισθεί ως εταίρος ένας από τους εθνικούς νταβατζήδες του κ. Καραμανλή».

«Η μόνη θετική πλευρά του προϋπολογισμού είναι ότι ο τελευταίος σας, οι εκλογές είναι κοντά και ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να επανακαθορίσει τη μοίρα του», σχολίασε η κ. Βάσω Παπανδρέου. «Ακουσα τον υπουργό, είχε επιτυχίες η πολιτική της Ν. Δ., όπως και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως για τους πολλούς, για την Ελλάδα αλλά για το 10% των εχόντων και κατεχόντων» ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου.

Παπαθανασίου: Αύξηση ανταγωνισμού – Μπέζας: Μείωση φορολογίας

Μόνον με διαρθρωτικές αλλαγές αυξάνεται ο ανταγωνισμός και μέσω αυτού ωφελούνται οι καταναλωτές, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου. Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει την καταστροφολογία, αφού όπως τόνισε, διαψεύδεται σε όλες τις προβλέψεις της.

Εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου, ακόμη και για τις μικρές επιχειρήσεις, αύξηση της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων έναντι αυτών που κλείνουν, είναι τα αποτελέσματα του νέου ωραρίου, για το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε πλήρη καταστροφή, είπε. Απαντώντας εξάλλου στη μομφή περί ασυδοσίας της αγοράς, τόνισε ότι επί ΠΑΣΟΚ είχαν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 61.934 ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο του 2004 έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ.

Στα στοιχεία της φορολογικής πολιτικής που εισήχθησαν με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο με συγκρίσεις με τη φορολογική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας. Τόνισε ότι η μείωση των φορολογικών βαρών για όλους ανεξαιρέτως είναι δεδομένη, ενώ το 60% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει κανένα φόρο εισοδήματος.

Ο κ. Μπέζας στάθηκε επίσης και στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης για τους εμμέσους φόρους, τονίζοντας ότι παρά την αύξηση του ΦΠΑ, το ποσοστό των εμμέσων φόρων ως προς το ΑΕΠ περιορίζεται από 14% της περιόδου 2002-2004 στο 13,4 την τριετία 2005-2007. Εκτός αυτού από το 1998 και ύστερα ο λόγος των εμμέσων προς τους άμεσους φόρους διατηρείται σταθερός στο 1,4 και στο ίδιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται κα το 2006. Τέλος χαρακτήρισε «παραπάνω από ικανοποιητική» την πορεία εξέλιξης των φορολογικών εσόδων στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 και εξαιρετικά ικανοποιητική την είσπραξη του ΦΠΑ, που αυξήθηκε κατά 12,4% έναντι 7,2% του στόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή