ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου στηρίζει Πολύδωρα

Εμμεση, αλλά σαφή κάλυψη παρείχε η κυβέρνηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βύρ. Πολύδωρα. Πηγές του Μαξίμου υιοθέτησαν πλήρως χθες τους προβληματισμούς που εξέφρασε ο υπουργός στις επίμαχες συνεντεύξεις του, κρατώντας μόνον αποστάσεις για τον όρο «έκνομους» που χρησιμοποίησε. Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν ότι ορθώς ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη συγκεκριμένη του αποστροφή, καθώς «μόνον αυτή η φραστική του αστοχία ήταν εκτός του πνεύματος όσων εύλογα επισήμανε για τον ρόλο της αστυνομίας και την κριτική που συχνά δέχεται».

Η συγκεκριμένη κάλυψη ερμηνεύτηκε βέβαια και ως πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στα όσα είπε ο κ. Πολύδωρας, καίτοι αυτά ερμηνεύθηκαν από την αντιπολίτευση ως «απόδειξη του σκληρού νεοδεξιού προσώπου της Ν.Δ.». Αλλωστε και χθες κάθε άλλο παρά έλειψαν τα άκρως επικριτικά σχόλια βουλευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΝ.

Οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξαν ότι «ο κ. Πολύδωρας μετακυλίει τις ευθύνες του, για να δικαιολογήσει την αύξηση της εγκληματικότητας που έχει επιφέρει η κομματικοποίηση στις τάξεις της αστυνομίας». Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Νίκος Χουντής δήλωσε ότι δεν νοείται υπουργός «να υπαγορεύει συμπεριφορές σε κόμματα». Επίσης ο κ. Μιχ. Παπαγιαννάκης κατηγόρησε τον υπουργό ότι, «αντί να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και να πιάσει τους κουκουλοφόρους, προσπαθεί να βρει συνενοχές εκεί που δεν υπάρχουν», δηλητηριάζοντας τον πολιτικό βίο.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της GPO, που παρουσίασε το Μέγκα, το 45,2% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη δήλωση ότι οι κουκουλοφόροι στις διαδηλώσεις βρίσκονται σε γειτονικά τμήματα με το ΠΑΣΟΚ (έναντι 23,3% που τη θεωρούν σωστή και 28, 3% που τη χαρακτηρίζουν λαθεμένη). Το 33,1% χαρακτηρίζει την κατηγορία ότι ο ΣΥΝ με τη στάση του καλύπτει τους ταραξίες στις διαδηλώσεις ως απαράδεκτη, έναντι 33,9% που τη χαρακτηρίζουν λαθεμένη και 28, 6%, που τη χαρακτηρίζουν σωστή. Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (57,2%) δεν θεωρεί ότι ο κ. Πολύδωρας πρέπει να παραιτηθεί.