Χωρίς επεισόδια ο νέος γύρος των συλλαλητηρίων

Χωρίς επεισόδια ο νέος γύρος των συλλαλητηρίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τυπική έναρξη έγινε χθες των εκδηλώσεων κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από χίλια άτομα. Για σήμερα η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει κηρύξει την πρώτη 24ωρη απεργία και προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, την ώρα ψήφισης του προϋπολογισμού. Η ΠΟΣΔΕΠ θα συνεχίσει με νέα απεργία την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα και τα δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, αφού χθες η ΔΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία.

Ειδικότερα, στη χθεσινή πορεία οι διαδηλωτές -κυρίως φοιτητές και εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης- συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 12.30 πραγματοποίησαν πορεία, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης. Φτάνοντας στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλωτές άναψαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και έκαψαν ένα φέρετρο, το οποίο παρομοίωσαν με την κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν και πάλι στα Προπύλαια, όπου η πορεία διαλύθηκε. Η κινητοποίηση έγινε σε απόλυτα ειρηνικό κλίμα, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο και δεν σημειώθηκαν έκτροπα.

Οι αντιδράσεις θα συνεχισθούν και το επόμενο διήμερο. Για αύριο φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, που φέρονται προσκείμενοι στο ΚΚΕ, έχουν προγραμματίσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Το Σάββατο θα ενημερώσουν τους καταναλωτές στη Βαρβάκειο αγορά για τα τεκταινόμενα στην Παιδεία.

Οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν από τις 10 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθεί στη Βουλή το άρθρο 16. Πανεπιστημιακοί, φοιτητικοί σύλλογοι, Σύγκλητοι ΑΕΙ, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι τάσσονται κατά της αναθεώρησης του άρθρου και προγραμματίζουν καταλήψεις (οι φοιτητές) και απεργίες (οι υπόλοιποι). Χθες, και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αποφάσισε να πραγματοποιήσει απεργία στις 10 Ιανουαρίου (σχετική απόφαση έλαβε ήδη η ΠΟΣΔΕΠ). Επίσης κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση για πανελλαδική απεργία. Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, όχι μόνο το διάστημα από 10 έως 17 Ιανουαρίου, αλλά και μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή