ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική θεωρία διδάσκει και η εμπειρία ετών, αν όχι αιώνων, επιβεβαιώνει ότι το καρτέλ, η άτυπη δηλαδή συμφωνία τιμών αγοράς και πώλησης, είναι υπόθεση τριών-τεσσάρων, το πολύ, μεγάλων εταιρειών. Εγχωρίων ή πολυεθνικών, που μοιράζουν έτσι την αγορά ώστε να προσπορίζονται το μάξιμουμ των κερδών. Βέβαια, επειδή τυχαίνει οι εταιρείες αυτές να είναι και οι leaders της αγοράς, μικρότερες ή παρεμφερείς εταιρείες συμμορφώνονται με τη συμπεριφορά του καρτέλ και συνεπώς χρεώνονται και αυτές την ευθύνη για αθέμιτη εκμετάλλευση των καταναλωτών.

Ομως, το καρτέλ υπάρχει, ζει και βασιλεύει, με αποκλειστική ευθύνη του σκληρού του πυρήνα των 3-4 που κτυπάνε το τύμπανο του μονοπωλίου στον ρυθμό του οποίου χορεύουν οι πάντες.

Αρμοδιότητα, λοιπόν, και καθήκον όλων των οργάνων που έχει συστήσει η πολιτεία για να διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και για να προστατεύουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, είναι ο εντοπισμός των πρωταγωνιστών του καρτέλ, η αυστηρή τους τιμωρία προς παραδειγματισμό και φυσικά εν συνεχεία η ανεύρεση και η επιβολή ποινών στους συνενόχους.

Με βάση αυτές τις ευρέως αποδεκτές αρχές, η προχθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι 17 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, στη χονδρική και λιανική πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων, εμπλέκονται στο καρτέλ γάλακτος προκάλεσε θυμηδία στην κοινή γνώμη. Και μάλιστα όχι μόνο θυμηδία, αλλά και καχυποψία ότι διά της διάχυσης ευθυνών σε 17 εταιρείες επιχειρείται η υποβάθμιση της αδιάσειστης ενοχής των 3-4 πρωταιτίων!

Ευτυχώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας με τη δημοσίευση του σχετικού πορίσματος, η Επιτροπή βρίσκει το θάρρος να αναδείξει τους πρωταιτίους του καρτέλ, κατονομάζοντας τη ΔΕΛΤΑ (τώρα Vivartia) και τη ΜΕΒΓΑΛ. Αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόοδο στη μέχρι τούδε ψοφοδεή συμπεριφορά της επιτροπής και μπράβο της!

Η «Καθημερινή» είναι η εφημερίδα που πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο του καρτέλ του γάλακτος και κάλεσε τους αρμοδίους να θέσουν τέρμα σε ένα καθεστώς ασύδοτης εκμετάλλευσης των καταναλωτών. Ο υπογράφων το σημερινό σημείωμα, από τη στήλη αυτή στις 15.4.2005 κατονόμασε τις τρεις εταιρείες φρέσκου γάλακτος (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ) ότι πωλούσαν το προϊόν τους σε υπερδιπλάσια τιμή από το αντίστοιχο, που κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νοικοκυριά να επιβαρύνονται δυσανάλογα.

Δέκα ολόκληρα χρόνια το καρτέλ καλά κρατούσε και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχονταν και παρέρχονταν έκαναν τα στραβά μάτια, η δε Επιτροπή Ανταγωνισμού εκείνη την εποχή καμωνόταν πως δεν έβλεπε. Χρειάσθηκε να αλλάξει η κυβέρνηση και προπαντός να ξεκινήσει δημοσιογραφική καμπάνια η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ για να δεήσει η Επιτροπή να επιληφθεί του θέματος.

Επειδή όμως, όπως ήδη σημειώσαμε, η Επιτροπή προχωρεί αργά και διαχέει την ευθύνη σε πολλούς, ίσως είναι καιρός να πάρει μια ξεκάθαρη θέση το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι κ. Σιούφας και Παπαθανασίου ξέρουν από πρώτο χέρι την αλήθεια και θα πρέπει να παρέμβουν. Διαφορετικά θα επαναληφθεί το προηγούμενο με το καρτέλ των σούπερ μάρκετ, στο οποίο η Επιτροπή ενέπλεξε πολλούς για να μην πληρώσει τελικά κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή