Κ. Καραμανλής: Οι εκλογές στην ώρα τους

Κ. Καραμανλής: Οι εκλογές στην ώρα τους

9' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», διεμήνυσε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007, ο οποίος υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών. Απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για τον τόπο», απάντησε: «Εχουμε έργο να κάνουμε και οι εκλογές θα γίνουν αφού το ολοκληρώσουμε». Στην πορεία του λόγου του τοποθέτησε μάλιστα τη λαϊκή ετυμηγορία το 2008. Λίγο νωρίτερα, πάντως, το παρατεταμένο χειροκρότημα της κοινοβουλευτικής ομάδας, όταν ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου του επεσήμανε ότι «τα αιτήματα για εκλογές, ενίοτε, γίνονται και αποδεκτά», απέδειξε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν ευνοϊκή για τη Νέα Δημοκρατία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε, σε προσωπικό επίπεδο, από τους κ. κ. Γ. Παπανδρέου, Αλέκα Παπαρήγα, Αλ. Αλαβάνο για τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα περί κουκουλοφόρων και «πολιτικής κάλυψής τους». Την υπεράσπιση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, εκ μέρους της κυβέρνησης, ανέλαβαν οι κ. Πρ. Παυλόπουλος («αποτελεί δείγμα γενναιότητας του κ. Πολύδωρα να ζητεί συγγνώμη») και Δημ. Σιούφας, ο οποίος έκανε λόγο για «γενίκευση μεμονωμένων περιστατικών και παραποίηση απόψεων, ακόμη και όταν υπάρχουν διευκρινίσεις ειλικρίνειας».

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πίστη του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις καταγγελίες για τα «γαλάζια παιδιά», τη δικαιοσύνη, τους Πακιστανούς, το «παρακράτος» και τον ΟΤΕ. Προανήγγειλε δε ότι, αμέσως μετά τις γιορτές, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις

«Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται» ήταν το κεντρικό μότο της καταληκτικής ομιλίας του πρωθυπουργού, που υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με την ολοκλήρωση του έργου της παρούσας κυβερνήσεως. Στην αρχή επετέθη με σφοδρότητα στον κ. Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την ομιλία του «με χονδροειδείς ανακρίβειες, βαριές κουβέντες, βουτιές στο παρελθόν και ύβρεις διχασμού»: «Αποκαλύπτουν το απόλυτο κενό, την απόλυτη απουσία πολιτικής, τη φτώχεια και την ανεπάρκεια πολιτικής. Απόψε ανοίξατε μόνος το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και αποκαλύψατε τι πρεσβεύετε. Βολευτείτε με τα φαντάσματα του χθες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έργο, τόλμη. Αφήνουμε σε σας τη μιζέρια και τις ακρότητες». Στην αναφορά του κ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές, απάντησε με ειρωνεία: «Θα μπω στον πειρασμό να θυμίσω τη λαϊκή ρήση «προσέχετε τα αιτήματά σας, γιατί ενίοτε γίνονται και δεκτά». Ομως, οι εκλογές είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με την οποία δεν παίζω. Εχουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας και τότε θα πάμε στους πολίτες και θα τους πούμε κρίνετέ μας από το έργο μας». Οσον αφορά την καταγγελία του κ. Παπανδρέου για προεκλογικές παροχές μετά την έξοδο από την επιτήρηση, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι αυτή την τέχνη δεν την γνωρίζει, δεν την πιστεύει και την αφήνει στους ειδικούς στο μικροκομματικό παιχνίδι της πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών του ως υπόδειγμα ήπιας προσαρμογής, συνέπεια της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας, με όραμα το δρόμο της ευθύνης, το διάλογο και την τόλμη για δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις. «Οι επενδύσεις επιστρέφουν», τόνισε, «η οικονομία δείχνει να πατάει καλά, αλλά απομένουν πολλά. Επιλογή μας», συνέχισε, «είναι οι μεταρρυθμίσεις μετά από διάλογο, αλλά οι διαβουλεύσεις δεν μπορεί να είναι ατέρμονες και χωρίς αποτέλεσμα και το κυριότερο χωρίς να παραβλέπεται ότι τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η πλειοψηφία. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαίτηση της κοινωνίας και θα τις συνεχίσουμε μαζί με τους πολίτες. Το μέλλον της κοινωνίας δεν το διαπραγματευόμαστε».

Ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και προέβαλε τα σχεδιαζόμενα και προγραμματιζόμενα για τη νέα χρονιά. Στάθηκε ειδικά στην παιδεία, εμμένοντας στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και στα δημόσια έργα, στηρίζοντας απολύτως τον κ. Γ. Σουφλιά, με την αναφορά ότι προγραμματίζονται έργα πρωτόγνωρα που υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ.

ΚΚΕ: Δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός

Απολύτως ιδεολογικού χαρακτήρα επίθεση κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η γ. γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι το κόμμα της συγκρούεται με τη βάση της πολιτικής των προϋπολογισμών που ψηφίζονται και όχι με τη διαχείρισή της. Μάλιστα στις διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ευθέως είπε: «Το ΚΚΕ δεν θα γίνει πατερίτσα ούτε της Ν. Δ. για να μην ανέβει το ΠΑΣΟΚ ούτε του ΠΑΣΟΚ για να ρίξει τη Ν.Δ. ούτε εφαλτήριο για να ζούμε την εναλλαγή των δύο στην εξουσία. Τέμνεσθε σε πολλά θέματα κ. Παπανδρέου με τη Ν.Δ., όχι μόνον στο άρθρο 16, αλλά και στην αντιδραστική εξωτερική πολιτική για παράδειγμα».

Πρόσθεσε ότι η λογική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι η ίδια και πρόσθεσε μάλιστα ότι «με δεδομένο ότι κάποιες γυναίκες στην Αμερική ή στη Γαλλία θέλουν να γίνουν πρόεδροι, θα πω ότι οι γυναίκες που διακοσμούν την αντιδραστική πολιτική είναι για κράξιμο». Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται έναντια στους αντιδραστικούς νόμους «θεωρώντας ότι βρίσκεται μέσα στα όρια της νομιμότητας».

Ανοιγμα στη νεολαία επιχείρησε από την πλευρά του ο κ. Αλ. Αλαβάνος, αναδεικνύοντας τα θέματα των νέων ως κεντρικά στοιχεία του προγράμματος του ΣΥΝ. Το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του προέδρου του κόμματος αφιερώθηκε στα προβλήματα της νεολαίας και τις προτάσεις του κόμματός του για παιδεία, απασχόληση, κοινωνική προστασία.

Στο κλείσιμο, όμως, εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση, για τις θέσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς για το παρελθόν των κατασταλτικών μηχανισμών στη χώρα, για προβοκάτσιες και εντεταλμένους αλλά και για «τη Δεξιά, η οποία πάντοτε ξέρει τι ποιεί η Αριστερά».

Ο κ. Αλαβάνος απέδωσε προσωπική ευθύνη στον πρωθυπουργό, ο οποίος «κάλυψε με τη σιωπή του τον υπουργό Δημ. Τάξης» και υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την απομάκρυνση του κ. Πολύδωρα, τον οποίο χαρακτήρισε «κήρυκα του ακροδεξιού λαϊκισμού». «Στο όνομα της Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τίποτε, δεν μπορούμε να δούμε με κατανόηση την τοποθέτηση του υπουργού, δεν μπορούμε να την αποδώσουμε στην πρωτοτυπία του», κατέληξε.

«Ανένδοτο» κήρυξε ο Γ. Παπανδρέου

Ενας «ανένδοτος αγώνας», κατά τη ρήση του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου, ήταν η κορωνίδα της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο ανένδοτος αυτός αγώνας αφορά, κατά τον κ. Παπανδρέου, την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της χώρας, εξαιτίας της Ν. Δ., και θα έχει ως πρώτο σταθμό τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη φράση ήταν πάντως από τις λίγες που χειροκρoτήθηκαν με ενθουσιασμό. Διότι κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε και πάλι την τακτική μιας άκρως μηδενιστικής κριτικής προς την κυβέρνηση και μόνον όταν «πολιτικοποίησε» την ομιλία του κέρδισε κάποιες εντυπώσεις. Και το έπραξε όταν προσπάθησε να προκαταλάβει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού (ανασχηματισμός, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες) εντάσσοντάς τες στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα διακινεί «για να καλύψει τις αδυναμίες της» και χωρίς να τις ζητήσει ευθέως προκάλεσε τον κ. Καραμανλή: «Κάντε τις όποτε θέλετε, το δίλημμα, η σύγχυση και η αγωνία είναι δική σας… εμείς έχουμε πει ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν, τόσο καλύτερα για τον τόπο». Ο κ. Παπανδρέου ταύτισε επίσης την τριετή διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αμφότερες «θύμισαν στους παλαιούς και έμαθαν στους νέους τι σημαίνει δεξιά». Παράλληλα, επεχείρησε να ακυρώσει και τον όποιο αιφνιδιασμό ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού: «Το μόνον που σας απέμεινε είναι μία ακόμη μεταρρύθμιση, της κυβέρνησής σας, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν φτάνατε στο σημείο να φέρετε στη θέση τού κ. Αλογοσκούφη τον κ. Σουφλιά για να δείξετε ότι αλλάξατε», είπε. «Θα είστε όμως ίδιοι και αυτόν τον κατήφορο δεν θα τον επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ… ο αγώνας αυτός θα είναι ανένδοτος» υπογράμμισε.

Εν είδει προγραμματικών δηλώσεων, τέλος, δεσμεύθηκε για διάθεση του 5% του ΑΕΠ στην παιδεία, του 1% στην έρευνα και την καινοτομία και του 5% για τις δημόσιες επενδύσεις. Επίσης, εξήγγειλε εξομοίωση της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών με το φόρο εισοδήματος, εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και επανέλαβε την πρόθεση ανατροπής της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου επεχείρησε να ενδυναμώσει το ηγετικό του προφίλ, επισημαίνοντας: «Ετσι δεσμεύομαι να κυβερνήσω, με ειλικρίνεια και διαφάνεια, χωρίς εξαρτήσεις, με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου».

Νέα σενάρια για Σουφλιά

Πλήθος σεναρίων πυροδότησε εκ νέου χθες η επιλογή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να μην πάρει τον λόγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2007. Ορισμένοι ερμήνευσαν την απουσία του κ. Σουφλιά από το βήμα της Βουλής ως διατήρηση -με πρωτοβουλία του- του κλίματος έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Συνεργάτες του υπουργού, ωστόσο, απέδωσαν την απουσία του κ. Σουφλιά σε σοβαρό ζήτημα που προέκυψε αιφνιδίως χθες το απόγευμα στο υπουργείο, το οποίο δεν του επέτρεψε να φτάσει έγκαιρα στη Βουλή και να μιλήσει πριν από την έναρξη των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Νωρίτερα το απόγευμα, μάλιστα, τόνιζαν ότι στις προθέσεις του υπουργού ήταν να τοποθετηθεί στη συζήτηση.

Επί της ουσίας, οι διευκρινίσεις αυτές συνιστούν επιβεβαίωση του κλίματος που οι ίδιες πηγές μετέδιδαν στις αρχές της εβδομάδας, ότι, δηλαδή, από την πλευρά του κ. Σουφλιά, το θέμα που προέκυψε με τον κ. Αλογοσκούφη θεωρείται λήξαν.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στάση τήρησε μετά το τελευταίο επεισόδιο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης επιδίωξε και το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις δύο πλευρές υπογράμμισε την ανάγκη εκτόνωσης της κρίσης, η οποία, κατά γενική εκτίμηση, προκάλεσε πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα.

Επίκεινται οι άδειες ΤV

Ο νόμος για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων και τη συγκέντρωση θα ψηφισθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας και θα αποτελεί το πλήρες πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, γνωστοποίησε στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της κυβερνήσεως στην τριετία, τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους χωρίς εξωραϊσμούς ή διαστρεβλώσεις. Η φετινή συζήτηση, πρόσθεσε, σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας πορείας με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου προτύπου, και μία περίοδο απόλυτα συγκρίσιμης πραγματικότητας.

Οι πολίτες, σημείωσε, διεπίστωσαν ότι για να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη χρειαζόταν μια άλλη πολιτική και μεταρρυθμίσεις: «Σεβόμαστε τους πολίτες και τα «θέλω» τους στην εφαρμογή των αλλαγών κι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη».

Στρεφόμενος προς το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αμφισβήτηση, η άρνηση και ο μηδενισμός δείχνουν έλλειψη σεβασμού στις θυσίες των πολιτών. Διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας αν είναι ταξικός, όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, ένας προϋπολογισμός που εμπεριέχει την επιστροφή του ΛΑΦΚΑ, και τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Παρουσίασε μάλιστα οκτώ πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Οταν υπάρχουν αυτές οι θετικές κριτικές από διεθνείς οργανισμούς, όσα λέει το ΠΑΣΟΚ είναι οι γνωστοί βερμπαλισμοί.

Μειώσαμε την ανεργία

«Είμαστε αντίθετοι στον συντηρητισμό της αδράνειας, της απραξίας και του δογματικά περισσότερου κράτους», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, δίδοντας το ιδεολογικό στίγμα της διακυβέρνησης. Ο υπουργός Απασχόλησης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς που εποπτεύει, «χωρίς να σημαίνει», όπως επισήμανε, «ότι σε όλα τα ευαίσθητα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ και του ΟΑΕΔ, που δείχνουν κάμψη της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, απαντώντας και στην κριτική ότι οι περισσότερες νέες θέσεις είναι υποαμειβόμενης, μερικής απασχόλησης: «το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας, μόλις στο 5,6% έναντι 18,4% στην Ευρώπη των «25»».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας, από 311,25 ευρώ σήμερα σε 367,50 το 2007 και 404 ευρώ το 2008, αλλά και στην ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης, από τον Ιανουάριο, για την εισοδηματική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων σε φθίνοντες κλάδους.

Για το ασφαλιστικό, επανέλαβε την αναγκαιότητα να προωθηθεί η μεταρρύθμισή του την επόμενη τετραετία, διαβεβαίωσε για την τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος και, προς επίρρωση, επεσήμανε ότι θα διατεθούν για ασφάλιση και περίθαλψη συνολικά 10,7 δισ ευρώ, «το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή