Αντίστροφη μέτρηση προς εκλογές

Αντίστροφη μέτρηση προς εκλογές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος εκλογών διαφαίνεται ότι θα είναι το 2007. Τουλάχιστον σε αυτήν τη διαπίστωση καταλήγει η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών μετά και την αναφορά του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις εκλογές, προχθές το βράδυ στη Βουλή. Υπουργοί και βουλευτές της Ν. Δ. θεωρούν εξαιρετικά πιθανή πλέον τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών εντός του επόμενου έτους, με πιθανότερο, μάλιστα, χρόνο διεξαγωγής τους την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο του 2007.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι σε όλα τα πολιτικά «πηγαδάκια» της Βουλής, το απόγευμα της Πέμπτης, το θέμα των εκλογών σχεδόν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των βουλευτών, οι οποίοι παραδέχονταν ότι οι ίδιοι κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έβαζαν και στοιχήματα για τον ακριβή μήνα διεξαγωγής της εθνικής αναμέτρησης, τα οποία συνόδευαν με εκτιμήσεις για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος, προκειμένου η μάχη να αποβεί όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα για τη Ν. Δ.

Το παραπάνω κλίμα έγινε ακόμη πιο έντονο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, κατά την οποία, για πρώτη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής περίπου σήκωσε το γάντι που πέταξε δειλά ο κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας «το γρηγορότερο που θα γίνουν οι εκλογές, το καλύτερο για την Ελλάδα».

«Με βάζετε σε πειρασμό. Προσέχετε τα αιτήματά σας γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά», απάντησε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στο ακροατήριο. Στη συνέχεια, βέβαια, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι οι «εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν θα ολοκληρώσουμε το έργο μας». Η σκέψη όλων, όμως, παρέμεινε στην αρχική του φράση, την πλέον έντονη από πλευράς εντυπώσεων.

Ενα δεύτερο στοιχείο που κράτησε το ενδιαφέρον όλων προσηλωμένο στο ζήτημα των εκλογών είναι ότι ο πρωθυπουργός, αν και χαρακτήρισε το 2007 «χρονιά συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και χρονιά προετοιμασίας για τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ακολουθήσουν τις εκλογές του ’08», στην πραγματικότητα δεν εξειδίκευσε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ώς τη λήξη της θητείας της.

Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή, ωστόσο, διατείνονταν χθες ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι η επίμαχη πρωθυπουργική ρήση συνιστούσε αυτονόητη απάντηση στον Γ. Παπανδρέου και όχι επιβεβαίωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών. Η προχθεσινή διαδικασία για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2007, πάντως, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως πρόβα εκλογών, κυρίως λόγω των υψηλών τόνων που χρησιμοποίησαν οι αρχηγοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή